Afbeelding

Samen eten, elkaar ontmoeten en een praatje op afstand

Algemeen

BODEGRAVEN - Samen eten, gezelligheid en aandacht, juist in deze corona tijd is het zeer belangrijk voor de (dementerende) ouderen om elkaar te ontmoeten. Met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen en streng toezicht op de naleving kunnen enkele activiteiten in het kader van dagbesteding door gaan, ook het samen tafelen van Kom-mee-Eten.

Bij binnenkomst en vertrek in de Rijngaarde zijn mondkapjes verplicht, de handen worden gedesinfecteerd, de gezondheidscheck gedaan en pas aan tafel mogen de mondkapjes af. Er is een ruime tafelschikking met minder plaatsen dan gebruikelijk en er zijn minder helpende vrijwilligers in de zaal die met alle liefde wat harder lopen. De ruimte wordt dagelijks voor en achteraf goed geventileerd en na de maaltijd van Kom-mee-eten worden alle tafels en stoelen schoongemaakt.

Coördinator stichting Kom-mee-Eten Asha Bruinsma-Soedhoe: “We merken dat gasten die nu thuis blijven uit angst voor besmetting of dat doen op advies van anderen, slechter zijn gaan eten. De borden gaan niet meer leeg, de lust is weg. En juist nu is goed eten van groot belang om gezond te blijven en weerstand op te bouwen.”

Aan tafel
Alle sociale omgang is veranderd en zonder aandacht worden eenzamen nog eenzamer. Kom-mee-Eten en SAM doen er daarom alles aan om ouderen uit huis en aan tafel te krijgen voor een vers bereide warme maaltijd en voor dagbestedingsactiviteiten. Niet meer in open setting, maar alles op afspraak en inschrijving en conform strikte richtlijnen. Nederland hoeft sociaal niet op slot sprak de minister en daar maken we met elkaar werk van, ook al realiseren bezoekers en de organisaties zich dat besmetting een risico is, door ontmoetingen buiten de deur. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt en ook voorgelegd aan de veiligheidsregio. Voorzichtigheid is en blijft geboden, maar het is beter om kwetsbare ouderen niet nog kwetsbaarder te maken door hen de gezelligheid van een gezamenlijke maaltijd en andere ontmoetingsactiviteiten te ontnemen.

Kom-mee-Eten kookt onder strikte voorwaarden en corona-maatregelen voor de ouderen. De maaltijd is een ontmoeting waarbij samen wordt gegeten. Juist in deze corona periode die lang duurt, is het belangrijk om er voor elkaar te zijn en naar elkaar om te kijken en zorg te leveren die daar bij past. We voelen ons aan de ouderen verplicht.

Meedoen?
“Wij doen ons uiterste best om goed uit te leggen hoe het mag en kan en waarom het moet. Voor vragen staan wij altijd open,” aldus Asha. Contact opnemen kan door middel van een e-mail naar Kom-mee-eten via info@kom-mee-eten.nl of bellen naar tel. 06-53102893. Ook contact opnemen met SAM is mogelijk. Dit kan via info@samwelzijn.nl of tel. 0172-614500.

Advertentie

Categorieën