Beeldhouwer Leon Veerman Gast van de week bij BR6 | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Beeldhouwer Leon Veerman Gast van de week bij BR6

BODEGRAVEN – Ruim 60 jaar geleden speelde Leon Veerman graag met andere kinderen uit de buurt in het Julianaplantsoen in Bodegraven. Hij kon toen niet bevroeden dat daar heden ten dage vier van zijn, door de gemeente aangekochte sculpturen zouden prijken.

Hoewel hij niet in de voetsporen van zijn vader is getreden als kaashandelaar, is hij Bodegraven altijd trouw gebleven. Toch heeft hij in zijn jonge jaren het een en ander van de wereld gezien. Zo werkte hij onder meer een aantal maanden in een kibboets in Israël.

Van bolvorm naar Vogels
Met zijn MEAO diploma op zak komt Leon erachter dat zijn hart niet uitgaat naar een carrière in de administratief - financiële sfeer. Langzaam maar zeker rijpt het besef dat de wereld van de kunst een betere omgeving is voor zijn persoonlijke ontplooiing. Hij trekt de stoute schoenen aan en wordt toegelaten tot de Kunstacademie in Utrecht. Na met het ‘hakken in steen’ te zijn begonnen, ontstaat hier zijn passie voor de in brons gegoten bolvorm. Dit mede geïnspireerd door een tweetal inmiddels overleden beroemde Engelse beeldhouwers, waaronder Henry Moore.

In de loop der jaren zijn de geliefde bolvormen geëvolueerd tot expressieve vogels. Leon vindt een kunstwerk pas geslaagd als het een bepaalde spanning bij de beschouwer oproept.

De eerste decennia van zijn carrière moet Leon nog naam maken als kunstenaar en heeft zijn prille gezin het niet breed. Maar allengs vertoont de internationale kunstwereld steeds meer waardering voor zijn kunstuitingen. Sinds jaren is het werk van de kunstenaar geregeld te bewonderen bij bekende galerieën en op exposities in binnen- en buitenland. De laatste tijd weten kunstliefhebbers hem ook via het internet te vinden. Dit zowel voor de aankoop van bestaand werk als voor opdrachten.

Rust en inspiratie
Leon is inmiddels de 70 gepasseerd en gunt zich nu meer tijd voor zijn hobby’s waaronder lezen en het maken van meerdaagse voettochten in zijn favoriete Groot-Brittannië en Ierland. Ondanks zijn leeftijd overnacht hij bij voorkeur in een tentje om nog dichter bij de natuur te komen. Hier vindt hij rust en inspiratie.

In het radioprogramma ‘Gast van de week’ van BR6 vertelt de kunstenaar over de lange weg die een bronzen beeld aflegt vanaf idee, via de bronsgieter tot eindresultaat. Ook vertelt Leon, in zorgvuldig gekozen bewoordingen, welke opdrachten niet alleen een beroep op zijn kunstenaarschap doen, maar hem tevens als mens raken. De eerste uitzending van dit programma is te beluisteren maandag 25 januari om 20.00 uur. De herhalingen zijn dinsdag 26 januari om 22.00 uur en zondag 31 januari om 19.00 uur.

Meer berichten