Afbeelding
Foto: Sabrina den Haag

‘De ontmoetingen zijn het allermooist’

Human Interest

BODEGRAVEN - Fotograaf Joost Hoving weet hoe het is om een carrière als fotograaf op te bouwen en geniet al ruim vijftien jaar van zijn vak. Hij startte als stagiair bij het Algemeen Dagblad en bouwde zijn carrière uit tot de uitgave van zijn eerste boek, samen met journalist Rianne van der Molen. Dit boek is een bundeling van tachtig portretten uit hun krantenrubriek ‘Goeie Zaak’. “De ontmoetingen met de winkeliers van deze portretten of tijdens andere fotosessies zijn het allermooist.”

Voor de Bodegraver startte het allemaal met de opleiding Fotonica. Joost: “Toen ik thuis vertelde dat ik dat ging doen, reageerden mijn ouders ‘maar we zien je nóóit lopen met een camera en dan ga je deze opleiding doen?’. Maar voor mij was het de perfecte combinatie van mijn interesse voor IT en mijn creativiteit.”

In de tijd dat Joost de opleiding startte, kwam digitaal fotograferen en het bewerken van foto’s net op. Dat sloot dus perfect aan op zijn interesses. “Hoe verder ik in mijn opleiding kwam, hoe meer ik erachter kwam dat deze opleiding een goede keuze was.”

Van stagiair tot portretfotograaf
Vijftien jaar geleden begon Joost met zijn stage bij het Algemeen Dagblad in Rotterdam. “Toen werd ik op pad gestuurd om nieuwsfoto’s en portretten te maken. Als ik een nieuwsfoto ging maken, stond ik bij het Binnenhof of zocht ik de perfecte actiefoto tijdens Koninginnedag. Er staan dan veel fotografen en je moet nét het juiste shot hebben.” Joost kwam regelmatiger terug met een sterke portretfoto dan met een actiefoto. “En ik vond een portretfoto maken ook leuker om te doen, omdat je één-op-één werkt en zoveel bijzondere ontmoetingen hebt. Zo ben ik langzaam gegroeid naar portretfotograaf.”

Sinds zijn stageperiode bij het Algemeen Dagblad en zijn studie heeft Joost al enorm veel bijgeleerd. Waar hij vroeger van tevoren nog bedacht, ‘ik kom vandaag met zo’n soort close-upfoto terug’, laat hij zich nu leiden door de omgeving en de persoon die hij fotografeert.

Bijzondere ontmoetingen
Inmiddels reist Joost het hele land door als fotograaf voor verschillende opdrachtgevers. Zo is hij portretfotograaf voor de rubriek ‘Aan Viva verteld’. “Hierin komen vrouwen aan het woord die vaak heftige verhalen delen met de journalist. Daarna kom ik om een foto te maken. Je merkt dat iemand dan echt al de keuze heeft gemaakt om het verhaal te delen, want ze vertellen soms nog meer aan mij dan aan de journalist. Want ik schrijf niks op, hè.” Tijdens zo’n gesprek, en een kopje koffie, kijkt Joost al (min of meer onbewust) naar de lichtval en is hij in zijn hoofd de foto al aan het maken. “Je moet het portret laten passen bij het verhaal. Ik kan ze natuurlijk niet heel vrolijk op de foto zetten als er een enorm heftig verhaal naast staat. Ik probeer dan bijvoorbeeld wel een twinkeling in de ogen vast te leggen.”

Naast onbekende Nederlanders heeft hij ook prominentere Nederlanders gefotografeerd, zoals Geert Wilders en Johan Derksen. En over Johan Derksen vertelt hij - hoe kan het ook anders - een bijzonder verhaal. “Ik weet nog precies hoe deze ontmoeting ging. Toen ik zijn kantoor binnenkwam, zat hij nog uitgebreid te telefoneren. Normaal gesproken heb je bij BN’ers weinig tijd en moet alles snel gebeuren, dit keer liep het anders. Derksen praatte rustig door aan de telefoon. Ik dacht, ‘ik kan twee dingen doen: wachten tot hij klaar is of alvast een goede positie uitzoeken en mijn apparatuur opstellen’. Dat laatste heb ik gedaan. Ruim twintig minuten later hing hij op. We konden meteen aan de slag.” Op het resultaat is Joost nog steeds trots. “Als fotograaf wil je elke dag een mooiere foto maken dan de dag ervoor. Zeker bij iemand die je niet iedere dag kan fotograferen, komt er dan wel wat druk bij kijken. Als het dan lukt om een goede foto te maken, maakt mij dat natuurlijk extra blij.”

Goeie Zaak
Samen met journalist Rianne van der Molen trekt hij al bijna drie jaar door heel Nederland langs kleine ondernemers voor de krantenrubriek ‘Goeie Zaak’. “Wij fotografeerden en bevroegen de winkeliers in hun eigen zaak over de liefde voor het vak, de geschiedenis van hun bedrijf, de keuze voor een eigen winkel en hoe zij de toekomst zien.”

De foto’s bevatten veel details, waardoor Joost soms twee uur bezig is met het maken van een portret. Inmiddels zijn ze al heel wat ondernemers verder. En toen brak de coronacrisis uit. Hij wilde een mooi project om handen hebben en samen met Rianne kwam hij op het idee om de gepubliceerde artikelen en foto’s te bundelen tot een boek. “Uitgeverij Komma, waar ik het idee pitchte, was meteen enthousiast, nog enthousiaster dan ik was! Zij hebben mij daarmee aangestoken.” Rianne en Joost maakten een selectie van de ondernemers en gingen aan de slag. “Het resultaat is prachtig. Als je de foto’s zo bij elkaar ziet, is het écht een serie en geeft het een mooi tijdsbeeld.”

Doordat hij zoveel ondernemers door heel Nederland heeft gesproken, is het begrip van Joost voor de winkelier gegroeid. Hij sluit zich helemaal aan bij de quote die in het boek is opgenomen: “De middenstand kan alleen overleven als mensen blijven komen. Er zijn zoveel winkels die een sociale functie hebben en waar klanten even een praatje komen maken. Het is schrijnend om te zien dat de winkels van deze ondernemers uit het straatbeeld verdwijnen. Maar we hebben dat zelf in de hand door niet alleen een praatje te maken bij de kaasboer op de hoek, maar er ook onze kaas te halen. Hopelijk mogen ze snel weer open!”

Het boek ‘Een Goeie Zaak’ is te bestellen via de lokale boekhandel of via Joost zelf: info@joosthoving.nl.

Smaakt naar meer
Het uitkomen van zijn eerste boek smaakt Joost direct naar meer. “Ik ben erg blij met het eindresultaat en ik hoop in de toekomst nog eens een boek uit te brengen.” Voorlopig geniet hij van zijn werk en gaat hij op de huidige voet door. “Maar ik kan nu met dit boek wel laten zien wat ik heb gedaan. Het is een mooi visitekaartje.”

Tekst en beeld Joost: Sabrina den Haag

Het portret van Johan Derksen dat Joost Hoving heeft gemaakt.

Advertentie

Categorieën