Alphons van Leeuwen laat zijn werk zien aan de burgemeester.
Alphons van Leeuwen laat zijn werk zien aan de burgemeester. Foto:

Een gedreven kunstenaar in het zonnetje

Algemeen

Kunstenaar Alphons van Leeuwen is een begrip voor vele inwoners van Bodegraven. Maar ook daarbuiten heeft hij veel bijzondere kunstwerken op zijn naam staan. Ze staan in binnen- en buitenland en zijn zowel figuratief als abstract. Hij heeft ook veel religieuze kunstwerken gemaakt. Het werd tijd om hem in het zonnetje te zetten, zeker na zijn productie van bijzondere pentekeningen in coronatijd.

Door Eke Vos-Heikens


Alphons ging op 13-jarige leeftijd werken bij de edelsmeden Brom in Utrecht. Hij volgde daar een opleiding tot koperslager, ciseleur, graveur, goud- en zilversmid. Hij was daar 9 jaar werkzaam en daarna werkte hij 2 jaar als decorateur in een pottenbakkerij, waar hij ook vaardigheid in de keramische technieken kreeg. In 1959 startte hij zijn eigen kleine pottenbakkerij onder de naam ‘SERIA’. Van 1960 tot 1966 was hij ontwerper bij Harry van der Heijden, atelier in kerkelijke kunst in Bodegraven.

Zefstandig beeldend kunstenaar
Vanaf 1966 is hij als zelfstandig beeldend kunstenaar werkzaam. Hij heeft opdrachten mogen maken in zowel brons, geslagen koper, keramiek, ijzer en glas. Daarnaast geeft hij adviezen en lessen in beeldende vakken. Naast het opdrachtenwerk heeft hij ook nog een collectie vrij werk gemaakt, onder andere beelden van brons en messing en diverse prenten, schilderijen en tekeningen.

Alphons gaat in zijn werk uit van vlakke plaat, staf en buis van messing, waar hij als koperslager zijn vormen uithaalt. De objecten worden gepatineerd volgens een eeuwenoud proces.

Gedreven kunstenaar
De afgelopen anderhalf jaar was ook Alphons ‘gekooid’, samen met zijn echtgenote en rechterhand Henny. Maar Alphons is een gedreven kunstenaar die heel breed zijn inspiratie vindt. Hij kan niet stilzitten en heeft de afgelopen maanden een enorme productie schitterende pentekeningen gemaakt, al of niet ingekleurd. Als je ze een beetje bestudeert, is de invloed van corona zichtbaar, maar niet dominant. Heel subtiel komt het tot uiting.

Waardering
Dankzij de vele werken met een diepe achtergrond vanuit inspiratie en gedrevenheid en een lange staat van dienst is Alphons van Leeuwen een begrip geworden. Er is veel waardering voor zijn werk en alles wat hij daarnaast gedaan heeft voor zijn medemens. Hij is binnen de gemeente namelijk ook een gewaardeerd vrijwilliger op veel terreinen. Daarom heeft hij, samen met zijn Henny, op 21 juli uit handen van de burgemeester de erepenning van de gemeente ontvangen. Het was een grote verrassing voor hen beiden. De leden van de Culturele Commissie hadden een vergadering bij hem thuis geënsceneerd, waar even later Christiaan van der Kamp aanklopte.

Tentoonstelling 
Uit de pentekeningen van de afgelopen anderhalf jaar wordt een tentoonstelling samengesteld die in het laatste kwartaal van dit jaar feestelijk wordt geopend. 

Advertentie

Categorieën