Marlies, met in haar handen het Amerikaanse boek dat vol van haar creaties staat.
Marlies, met in haar handen het Amerikaanse boek dat vol van haar creaties staat.

Speculaasplankjes 2.0: Decoraties van Marlies in Amerikaans boek opgenomen

Algemeen

REEUWIJK

Marlies van der Meulen-Slappendel is in 2005 begonnen met het decoreren van cupcakes. Het zoeken en bedenken van decoraties en smaken van alles wat met grote en kleine taarten te maken heeft, is haar passie. Marlies heeft zo’n nooit opdrogende creatieve stroom. Ze combineert patroontjes en verschillende technieken waardoor er steeds weer nieuwe creaties ontstaan.

door Marlien van Leeuwen

Haar werk valt op. Zo plaatst het magazine Mjam Taart al jaren foto’s en recepten van haar. Kort geleden is ze benaderd door een Amerikaanse, die haar creaties graag voor haar boek over springerle-mallen wilde gebruiken. Springerles zijn een soort speculaasplankjes 2.0.

Marsepein

Marlies is gek op bakken én op marsepein: “Maar een hele taart eet je natuurlijk niet met zijn tweeën op. Zo begon ik in 2005 met het decoreren van cupcakes. Cupcakes waren een hype in die tijd. En van het één kwam het ander. Ik versierde cupcakes voor babyshowers, bruiloften en verjaardagen.” Inmiddels heeft Marlies een gereedschapstrolley vol met materialen waarmee je baksels kunt versieren: diverse uitsteekvormen, springerle-vormen, flesjes met verantwoorde kleurstoffen), penselen, lakstempels, glitterpoeder en nog veel meer. De versiersels maakt ze van fondant; een witte suikerpasta die ze met kleurstof kleur geeft. “Soms geef ik bepaalde accenten van zo’n decoratie een kleurtje met een penseeltje. Soms druk ik bepaalde delen van een springerle-afbeelding uit. Zo krijg ik elke keer weer een andere decoratie.”

Mallen

Speculaasjes hebben altijd een karakteristiek Oudhollandse afbeelding in reliëf. De speculaasplankjes danken hun naam aan het plankje waar het deeg werd ingeduwd om de afbeelding te krijgen. Tegenwoordig zijn die mallen van hars en worden ze ‘springerles’ genoemd, naar de Duitse variant. Die mallen zijn er in allerlei verschillende vormen en grootten. Ze worden niet alleen voor het bakken van koekjes gebruikt, maar ook voor het decoreren van verschillende baksels, zowel zoet als hartig. Maar je kan er nóg meer mee. Zo maakt Marlies er met scheppapier vormen van waarmee ze kaarten decoreert of decoraties maakt voor de paastak of de kerstboom. 

Amerika

Haar werk valt op door de manier van decoreren, maar zeker ook door de manier waarop ze de producten zelf fotografeert. Daarom werd ze benaderd door een dame uit Amerika, die net als Marlies de springerle-mallen verkoopt, met de vraag of ze fotomateriaal van Marlies mocht gebruiken. Maar liefst 250 (grote) foto-bestanden zijn richting Amerika gegaan.

Ook recepten van Marlies gingen naar de andere kant van de oceaan. Een groot deel van het prachtig gebonden boek bestaat uit de foto’s en recepten van Marlies. En zoals gebruikelijk bij Amerikaanse schrijvers staat Marlies vermeld in het rijtje van personen zonder wie het boek nooit tot stand was gekomen. En dat is ook zo.

Bladerend door het vierhonderd pagina’s tellende boek ‘Springerle - Baking with Pastry Molds’ door Lee Shepherd wijst Marlies telkens een foto aan van een creatie die van haar is. Marlies heeft een eigen website www.partycupcake.nl en die is zeker de moeite van het bezoeken waard! Ze geeft ook workshops. Aan haar keukentafel heeft ze momenteel plek voor zes cursisten die de door hen zelf gebakken baksels onder het toeziend oog van Marlies kunnen versieren.

Advertentie

Categorieën