Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen (links) in gesprek met Henri Stolwijk
Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen (links) in gesprek met Henri Stolwijk Foto: Marijke Groot

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen combineert ervaring met groot netwerk

Algemeen

Met Erik van Heijningen krijgt Bodegraven-Reeuwijk een ervaren bestuurder met een groot (inter)nationaal netwerk als waarnemend burgemeester. Die functie bekleedde hij eerder al in Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. De inwoner van Dordrecht, die per 1 september in functie treedt, verwacht zelf in elk geval tot eind 2022 in onze gemeente aan het roer te staan.

door Henri Stolwijk

Toeval speelt soms een grote rol. In juni liep Erik van Heijningen op een receptie commissaris van de Koning Jaap Smit tegen het lijf. De twee kennen elkaar. “Jaap vroeg mij terloops of ik niet toe was aan wat nieuws. Hij zei: zit je hier nog steeds? Kan ik je niet eens bellen? Ja, eigenlijk wel, heb ik toen gezegd.”

Een dag later kwam dat telefoontje al: of er interesse was om tot waarnemend burgemeester te worden benoemd in Bodegraven-Reeuwijk. En zo geschiedde. Na de voordracht door de commissaris van de Koning stemde de gemeenteraad in met de benoeming van Van Heijningen tot tijdelijk opvolger van Christiaan van der Kamp. “Ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Op hoofdlijnen ken ik Bodegraven-Reeuwijk, ik heb er als provinciaal bestuurder mee te maken gehad. Het kennismakingsgesprek met de raad was warm en open, ik heb echt zin in om aan de slag te gaan.”

Het roer omgegooid

Na zeven jaar te hebben gewerkt bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State gooide Van Heijningen zijn roer dus om. “Het begon weer te kriebelen. In augustus ben ik 60 geworden. De afgelopen periode vroeg ik mij af hoe de komende tien jaar er qua werk zouden uitzien. Ik voelde dat ik weer moest bewegen, na zeven jaar Raad van State is het zitvlees op. En dan gebeurt dit gewoon.”

Die neiging tot veranderingen kenmerkt min of meer zijn carrière. Na zijn rechtenstudie werd Van Heijningen opgeleid tot officier van justitie. In die functie was hij bij het parket Rotterdam belast met de bestrijding van de zware criminaliteit. In zijn woonplaats Spijkenisse was hij toen al namens de VVD toegetreden tot de gemeenteraad. “Politiek en maatschappelijke betrokkenheid zijn mij van huis uit bijgebracht. Ik was er van kinds af aan ook echt in geïnteresseerd. Mijn vader zat sinds 1970 in de gemeenteraad voor de VVD. Toen ik in 1986 toetrad tot de raad was hij ook nog lid. Fantastisch om in die hoedanigheid met elkaar samen te werken en elkaar beter te leren kennen.”

Wethouder

In 1994 verhuisde Van Heijningen naar Dordrecht. De plaatselijke VVD vroeg hem enkele jaren later als kandidaat-raadslid. Hij werd voor de verkiezingen in 1998 lijsttrekker en vervolgens wethouder. Daarmee eindigde zijn carrière als officier van justitie en werd hij fulltime bestuurder. De politieke carrière kreeg in 2003 een vervolg op provinciaal niveau. Acht jaar lang werkte Van Heiningen als gedeputeerde, met wisselende portefeuilles als financiën, milieu en handhaving. Tussen 2011 en 2014 was hij achtereenvolgens waarnemend burgemeester, sindsdien is hij staatsraad. “Ik wilde even iets anders dan politiek,” verklaart hij deze stap.

De waarnemend burgemeester komt met een open vizier naar onze gemeente. “Ik ben waarnemer, ik ga mijn uiterste best doen.” Omkijken is niet zijn gewoonte, zichzelf in het licht van de schijnwerpers plaatsen ook niet. Hij citeert met instemming een uitspraak van de Dordtse schrijver Kees Buddingh’: “Men moet zichzelf zo weinig mogelijk au serieux nemen.”

Niet afschrikken

De belabberde financiële positie, de juridische strijd met complotdenkers, de worstelende ambtelijke organisatie, Van Heijningen laat zich er niet door afschrikken. “Ik heb natuurlijk een groot netwerk opgebouwd in de provincie en heb ervaring met financiën. Ik kom niet binnen om de boel op de schop te nemen en heb geen instructieboekje meegekregen hoe te handelen. Waar nodig en mogelijk zal ik adviezen geven. En gedurende mijn gehele carrière heb ik me beziggehouden met organisatie, dus daarvoor loop ik ook nu niet weg. Waar ik in goed overleg met college en raad mijn ervaring ter beschikking kan stellen, zal ik dat zeker doen.”

Dat het in de lokale politiek met name door de perikelen binnen de VVD en de voorbereidingen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen onrustig is, vindt Van Heijningen geen onoverkomelijke zaak. “Ten eerste sta ik boven de partijen. En verder is ‘Samen op weg’ mijn motto. Ik houd van stevige debatten als het om de inhoud gaat. Want zonder wrijving geen glans, dat is gewoon zo.”

Opvolger eind 2022

Wel maakt hij duidelijk dat hij de weg plaveit voor een opvolger. “Ik ben waarnemer en zal ook weer vertrekken. Na de verkiezingen in maart 2022 kan de nieuwe gemeenteraad in alle rust een profielschets opstellen. Dan kan de sollicitatieprocedure beginnen. Je kunt verwachten dat dit eind 2022 is afgerond.”

Dat hij niet in Bodegraven-Reeuwijk woont, acht Van Heijningen geen probleem. “Ik ben 24/7 telefonisch bereikbaar, als het nodig is ben ik er. In de gemeenten waar ik eerder heb waargenomen is dat geen enkel probleem gebleken. Dat zal ook nu niet het geval zijn.” Waarbij ook geldt: er is geen garantie afgegeven dat na Bodegraven-Reeuwijk een nieuwe baan in het verschiet ligt. Maar wat dat betreft heeft Erik van Heijningen voldoende vertrouwen in zijn eigen capaciteiten. “Er komt tegen die tijd vast weer wat leuks op mijn pad.”

BR6 zendt deze week een interview uit met Erik van Heijningen, te zien op oneven uren op de reguliere kanalen van onze lokale omroep.

- - - -

Complotdenkers aangepakt

Met instemming heeft Erik van Heijningen gevolgd hoe zijn voorganger Christiaan van der Kamp zich namens de gemeente heeft opgesteld jegens de complotdenkers. Drie van hen beschuldigen tal van Bodegravers en anderen betrokkenheid bij een satanisch pedonetwerk. Van der Kamp in het geweer leidde de juridische strijd. Inmiddels zijn twee van de drie hoofdpersonen in het buitenland gearresteerd. Ex-Bodegraver Joost Knevel is inmiddels door Spanje uitgeleverd aan ons land. Micha Kat hoort begin september van de Noord-Ierse rechter of hij zal worden uitgeleverd. Wouter Raatgever zit al een gevangenisstraf uit. De drie is gesommeerd te stoppen met hun aantijgingen en die ook te verwijderen van internet en social media. Van Heijningen is vastberaden: “De ingeslagen weg zetten we door. Deze onzin moet stoppen, dit is een gevaar voor de samenleving. En die moeten we beschermen,” waarschuwt hij.

- - - - 

Persoonlijke en bestuurlijke ervaringen

De bestuurlijke ervaring met Bodegraven-Reeuwijk heeft Van Heijningen opgedaan als gedeputeerde. Voor in 2011 de fusie tot stand kwam, controleerde hij als verantwoordelijk gedeputeerde voor financiën de huishoudboekjes van de twee gemeenten.

Waterpolo

De meest persoonlijke ervaringen met onze gemeente zijn opgedaan in zwembad De Kuil: als fervent waterpolospeler (De Merwede) kruiste Van Heijningen menigmaal de degens met de ploegen van BZ&PC. “Altijd stevige, maar eerlijke wedstrijden,” zegt hij met een glimlach. De overstap naar waterpolo was overigens min of meer gedwongen: op 19-jarige leeftijd gooide een zware knieblessure roet in de voetbalcarrière. Tijdens de revalidatie moest veel worden gezwommen, zo ontstond de liefde voor een nieuwe sport. Na de verhuizing naar Dordrecht in 1994 kreeg die interesse inhoud bij de plaatselijke poloclub Merwede. Daar is hij ook nu nog actief in de reserve 2e klas landelijk. Sowieso is Van Heijningen ondanks zijn 60-jarige leeftijd nog een fervent en actief sporter. Elke ochtend begint in het zwembad, in de winter wijkt hij voor de ochtendduik uit naar open water.

Internationaal sportbestuurder

De liefde voor de (zwem)sport heeft Erik van Heijningen een (inter)nationale carrière als sportbestuurder opgeleverd. Hij is recent teruggekeerd uit Tokio, waar hij als bestuurslid van de Fina (de overkoepelende internationale zwembond) de Olympische Spelen bijwoonde. Hij is vice-voorzitter geweest van de Europese zwembond LEN, maar na een verloren strijd om het voorzitterschap met de Italiaan Paolo Barelli is hij daar opgestapt. Begin 2017 droeg hij na 16 jaar het voorzitterschap van de KNZB over, waarna hij benoemd werd tot erevoorzitter. Voor deze nevenfuncties, waarvoor veel moet worden gereisd, ontvangt Van Heijningen geen bezoldiging. 

Ook binnen Nederland is hij nog volop actief: hij is voorzitter van de stichting City Swim Dordrecht, lid van de Commissie van Bijstand van de Vereniging van Milieurecht Advocaten, lid van de Raad van Commissarissen van Stichting Kunstmin (Schouwburg) in Dordrecht en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Dordt Marketing en Partners.

- - - -

Familieportret

Erik van Heijningen is getrouwd. Zijn (tweede) echtgenote Daria behartigt op de Erasmus Universiteit de portefeuille internationale connecties. Samen hebben ze drie kinderen: een zoon en een dochter van 19 en een zoon van 15. Het gezin blijft wonen in Dordrecht, maar het zesde lid van de familie zal wel regelmatig meekomen naar het gemeentehuis.

Sinds een paar maanden maakt namelijk een jonge Mechelse herder, Njura, deel uit van de familie. Van Heijningen houdt zichzelf bezig met de opvoeding van het teefje, waarbij hij de hulp heeft ingeroepen van een oude hondentrainer van de politie. Hij is vastbesloten om de hond regelmatig mee te nemen naar zijn werkplek.

“En het is natuurlijk fantastisch om samen met Njura en mijn vrouw de geweldige wandelmogelijkheden in Bodegraven-Reeuwijk te ontdekken. Wij zullen er hier ook in het weekend regelmatig op uittrekken.”

Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen. Beeld: Marijke Groot

Advertentie

Categorieën