Marleen aan het werk in haar Reeuwijkse atelier. Beeld: Bronno van der Schans
Marleen aan het werk in haar Reeuwijkse atelier. Beeld: Bronno van der Schans (Foto: )

“Mijn schilderijen hebben een eigen wil”

Beeldend kunstenaar Marleen van Lanen maakt kleurrijke schilderijen en tekeningen. In haar Reeuwijkse atelier vertelt zij meer over haar veelzijdige werk.

Reeuwijk

“Dit is mijn domein, hier ga ik heerlijk mijn eigen gang.” Marleen laat ons haar werkruimte zien met daarin diverse schilderijen in verschillende fases. “Deze zijn nog onaf,” licht Marleen toe, “maar zo kun je mijn werkwijze zien. Ik bouw mijn schilderijen in olie- of acrylverf laagje voor laagje op. Vaak verwerk ik er ook zand, papier of stof in. De diepte en structuur die dat geeft, wekken de indruk dat een werk al heel oud is. Daarom schilder ik niet alleen met kwasten, maar ook met spatels of zelfs met ganzenveren.”

Marleen maakt vooraf meestal geen vastomlijnd ontwerp: “Ik breng op gevoel verf aan en reageer daar vervolgens op. Soms bedenk ik dat ik iets met een bepaalde kleurencombinatie ga maken, maar meestal komt er toch iets anders uit. Het lijkt of mijn schilderijen een eigen willetje hebben,” lacht Marleen. “Het klinkt gek, maar mijn kunst wordt beter naarmate ik me er minder mee bemoei.” Marleen zegt het gelukkigst te zijn als ze helemaal opgaat in haar werk: “Als ik mijn verstand uitzet en er iets moois ontstaat. Magisch blijft dat! Maar, daarvoor moet mijn hoofd leeg zijn van alle todo-lijstjes.” Die rust vindt Marleen bijvoorbeeld bij de Reeuwijkse Plassen. “Ik mis Brabant wel eens, maar ik zou de prachtige natuur hier niet meer willen missen.”

Naast haar kunstenaarschap werkt Marleen als illustrator en kinderboekenschrijver. “Vooral de combinatie is interessant. In mijn kinderboeken werk ik gestructureerd en stem ik het verhaal en taalgebruik af op de leeftijd van kinderen. In mijn vrije werk ga ik heerlijk mijn eigen gang.” Gevraagd naar de overeenkomsten tussen haar beeldende werk en haar kinderboeken denkt Marleen even na: “Ook mijn teksten bestaan uit meerdere lagen; je moet altijd een paar keer lezen voor je alles ziet. 

Een collega-schrijver gaf een prachtig compliment: “Je gebruikt weinig woorden, maar ik voel dat er een hele wereld achter zit.” Juist die laag die soms moeilijk te benoemen is, maakt iets interessant,” aldus Marleen. “Overigens is dat niet altijd heel serieus. Zo stop ik graag grapjes in mijn verhalen en tekeningen en verheug me er op dat kinderen ze ontdekken. Mijn beste werk ontstaat als ik plezier heb in wat ik maak. Op de een of andere manier voelen mensen dat,” zegt Marleen beslist. 

Op dit moment zet Marleen de laatste puntjes op de i van ‘De slak die nooit overstak’, haar nieuwste prentenboek. “Superspannend! Het is mijn eerste kinderboek met gedichten. Ik ben erg benieuwd naar de ontvangst.” Wanneer het uitkomt, is nog niet duidelijk. “Hopelijk kan ik er snel meer over vertellen. Nog even geduld, voor mij en de kinderen,” lacht Marleen.

Meer berichten