Cor van den Hoven De Oude Zustertuin
Cor van den Hoven De Oude Zustertuin

Kijk op vrijwilliger: Cor van den Hoven

Algemeen Kijk op Vrijwilliger

Wat houdt het vrijwilligerswerk in? 

Ik ben voorzitter van Stichting De Oude Zustertuin en dat betekent dat ik ook in het bestuur zit. We hebben een beheerder die de dagelijkse gang van zaken regelt en het bestuur zit daar eigenlijk weer een laagje boven. Het bestuur bestaat naast de voorzitter uit een secretaris, penningmeester en twee algemene bestuursleden. In totaal zitten we met vijf mensen in het bestuur en zijn er nog twee vacante functies. Wij onderhouden de contacten met de gemeente, doen het juridische gedeelte, de veiligheid en we nemen de besluiten. Dat kan gaan over de aanschaf van een speeltoestel of van dieren, de inrichting van de kinderboerderij en de financiën. Het doel is om De Oude Zustertuin in stand te houden. 

Het leuke aan De Oude Zustertuin is dat we zelf ook de handen uit de mouwen steken. Aan het eind van de maand hebben we kluszaterdag en dan is het bestuur ook present. Laatst hebben we bijvoorbeeld een bloementuin aangelegd, waarmee we bijen, vlinders en andere insecten willen trekken. Of er worden klusjes gedaan zoals het verplaatsen van grond, er wordt zand aangevuld of we leggen een straatje recht. Ook worden er opruim - en schoonmaakwerkzaamheden verricht .

Wat zijn uw drijfveren?

De Oude Zustertuin is opgericht in 1988 en een uniek en waardevol stukje Bodegraven. Alles wat we hier doen gebeurt met liefde. Er is in vergelijking met een stadsboerderij die je in de grote steden ziet misschien minder mogelijk, maar hier doen we alles uit eigen middelen. Dat heeft veel meer charme, want alles wordt met vrijwilligers gedaan. Daar moeten we zuinig op zijn. We ontvangen wel steun, maar zijn geen eigendom van de gemeente, dat maakt de financiële situatie anders dan bij andere kinderboerderijen. We zijn opgericht vanuit een particulier initiatief. Daardoor heerst hier een speciale sfeer. 

Waarom heeft u gekozen voor deze organisatie?

De sfeer is hier uniek en daarnaast geldt: het totaalplaatje klopt. Ik denk dat mensen in Bodegraven dat niet altijd doorhebben. We zijn met zeven dagen in de week zoveel mogelijk open, ook met kerst en in de zomer ’s avonds tot 20.30 uur. Er wordt eigenlijk nooit rottigheid uitgehaald op momenten dat er geen toezicht is. We hebben als doel om kinderen vertier te bieden en hen tegelijkertijd iets te leren. Maatschappelijk dragen we ons steentje bij door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek aan te bieden waar ze zich nuttig kunnen maken. 

De Oude Zustertuin heeft een recreatief, educatief, maatschappelijk en zelfs een culturele functie. We waren bijvoorbeeld onderdeel van de kunstroute en hebben met Jam in the Park ons terrein beschikbaar gesteld. Ik ben vereerd dat jullie me vragen voor deze rubriek, maar eigenlijk draait het natuurlijk allemaal om de andere 55 vrijwilligers die ervoor zorgen dat De Oude Zustertuin blijft draaien!

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen?

Neem contact op met Esmée Hensen via 06-47565448 / vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl of kijk op www.samwelzijn.nl/vrijwilligerscentrale. Ook bij De Oude Zustertuin zijn ze altijd op zoek naar extra handen. Kijk op de website voor de laatste vacatures: www.zustertuin.nl

Advertentie

Categorieën