Afbeelding

Nieuw Kaasmuseum komt echt dichterbij

Algemeen

Onze gemeente wordt verrijkt met een vernieuwd Kaasmuseum: onlangs is het huurcontract getekend voor de huur van 170 vierkante meter in een pand aan de Marktstraat. De verbouwing/aanpassing kost bijna 1,5 ton, voor de exploitatie betaalt de gemeente 3 jaar 120.000 euro. De gezamenlijke kaashandel betaalt zo’n zelfde bedrag. Via Ons Fonds dragen de gezamenlijke pandeigenaren/ondernemers in onze gemeente eenmalig 30.000 euro bij. Opgeteld kom je voor drie jaar uit op pak ‘m beet 420.000 euro. Hoe leuk: in het pand komt eveneens een VVV-kantoor. ”Dat biedt kansen,” meldt ons gemeentebestuur. Naast dit VVV-kantoor komt speciaal voor de toeristen een fietsverhuur. Want de komst van Landal, de passantenhaven aan de Rijnkade en het GR8 Hotel zouden zorgen “voor een toestroom van nieuwe bezoekers”.

De ambities zijn veelbelovend: de collectie van het huidige Kaasmuseum “zal op een toekomstbestendige en toegankelijke wijze tentoongesteld worden”. In een aangenomen voorstel aan de gemeenteraad staat: “In de driehoek tussen Gouda en Woerden hebben wij binnen Cheese Valley ons verhaal te vertellen over het veredelen en verhandelen van kaas.”

Om te beginnen moet veel worden weggegooid: het huidige Kaasmuseum, weggestopt op de zolder van het Evertshuis, meet 280 vierkante meter. Dus is een deel van de collectie sowieso overbodig; de vorige week gepresenteerde audiotour in vier talen moet flink worden aangepast. Dit museum, gerund door een groep ontzettend aardige en betrokken vrijwilligers, trekt pakweg 1200 bezoekers per jaar, inclusief 300 deelnemers aan de jaarlijkse Kaasbridge. Na de verplaatsing zou dat stijgen naar 5000 per jaar. We gaan het zien en meemaken. Dat geldt niet voor de bestuurlijke animator van dit project, wethouder Inge Nieuwenhuizen: zij wordt binnenkort burgemeester in het Drentse De Wolden. De opening van de nieuwe locatie staat gepland rond Pasen 2022. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat.

Advertentie

Categorieën