Jet Harmsma overhandigt het verzoek tot registratie van MijnKlimaatPartij, met initiatiefnemer Martien Kromwijk op de achtergrond. Beeld: Marijke Groot
Jet Harmsma overhandigt het verzoek tot registratie van MijnKlimaatPartij, met initiatiefnemer Martien Kromwijk op de achtergrond. Beeld: Marijke Groot Foto: Marijke Groot

Jong bloed bevestigt deelname MijnKlimaatPartij aan verkiezingen

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK

Maandag registreerde de nieuwe lokale politieke partij MijnKlimaatPartij zich bij de gemeente. De partij werd gerepresenteerd door initiatiefnemer en ex-wethouder Martien Kromwijk en de twee jonge partijleden Jet Harmsma (17) en Linge Hoevenaars (18).

door Key Tengeler

Jet overhandigt het verzoek tot registratie aan de ambtenaar van de gemeente, en Linge volgt na haar examen. Ze zijn opvallend jong om deel te nemen aan de lokale politiek. Mocht Jet genoeg stemmen krijgen voor een zetel, dan moet ze zelfs nog een paar maanden op haar 18e verjaardag wachten, voordat ze die echt mag invullen. Volgens de vrouwen laat hun leeftijd juist zien hoe belangrijk zij het onderwerp klimaat vinden. Jet: “Eigenlijk werd mijn moeder gevraagd voor de partij, maar die zei: ‘Je kunt beter bij mijn dochter zijn.’ Ik ben al vanaf jongs af aan bezig met klimaat. Ik heb meegedaan aan stakingen en marsen. Op weg naar gym was ik zelfs al degene die afval oppakte van de straat. Ik wil wat doen, want er moet wat gebeuren.” Ook Linge is via haar moeder bij MijnKlimaatPartij gekomen. “Ik zie hoe belangrijk de politiek is om te zorgen dat er verandering plaatsvindt. Dit gaat om onze toekomst en die van de rest van de wereld. Er is geen tijd te verliezen.”

Actie, actie, actie

De politieke partij is nu geregistreerd, maar verder is er nog vooral veel ‘in ontwikkeling’. Volgens initiatiefnemer Martien zijn er veel aanmeldingen, maar er is nog geen kandidatenlijst vastgesteld. Ook het partijprogramma moet nog in een algemene ledenvergadering worden bepaald. Wat zeker is, is dat de partij zich volledige focust op het klimaat. “Daar is de afgelopen vier jaar veel te weinig over gesproken,” zegt Martien. “Of er is alleen gesproken, maar niks gedaan. Wij zijn ongeduldig. We willen actie, actie actie,” zegt hij met knipoog naar de uitspraak van demissionair premier Mark Rutte op de klimaattop in Glasgow vorige maand.

Ieder seizoen zal MijnKlimaatPartij de komende acht jaar een klimaatactie organiseren, zoals bomen planten, elektrische deelauto’s stimuleren of kunstmest verbannen. Hoe precies, dat is nog onduidelijk, maar de medewerking van de gemeente is in ieder geval nodig om de acties uit te voeren. “Dus is het logisch dat we in de raad willen zitten,” zegt Martien. Ook zonder zetels komen er overigens acht jaar lang acties. “We willen meer een beweging zijn dan een partij. We gebruiken alleen positieve energie en ieder van een andere partij is ook welkom bij onze acties.”

Anders

Jet en Linge gaan nu aan de slag met het uitwerken van plannen. Er moet een huisstijl komen, een socialmediastrategie en straks moeten er natuurlijk stemmen worden gewonnen. De belofte is dat de partij er in ieder geval heel anders uit gaat zien dan de andere partijen.

Linge Hoevenaars wil de wereld redden.

Advertentie

Categorieën