Boska krijgt predicaat hofleverancier
Boska krijgt predicaat hofleverancier

Toekomstgericht BOSKA is hofleverancier

Algemeen

‘Wij zijn trots dat we officieel mogen zeggen dat we aan de koninklijke familie leveren!’ zegt Martijn Bos nadat hij uit handen van de commissaris van de Koning, Jaap Smit, en waarnemend burgemeester Erik van Heijningen het hofleveranciersschild overhandigd heeft gekregen. Al 125 jaar maakt het familiebedrijf uit Bodegraven ‘food tools’ zoals kaasschaven, -krullers en -fonduesets.

Alvorens de oorkonde te overhandigen memoreerde commissaris van de Koning, Jaap Smit, de historie van het Bodegraafse bedrijf. “Ik vraag me af of de grondlegger het bedrijf nog terugherkent. Zijn afstudeerproject ging over hoefijzers.” Van de hoefijzers werd het bedrijf een smederij en schaatsenmaker. De derde generatie, Joop Bos, focuste op gereedschappen specifiek voor de kaasbranche. Vandaar ging het verder en ging het bedrijf kaasgereedschappen ontwerpen en produceren. In 2002 stapte Martijn het bedrijf in. 

“Ik ben gewend om altijd naar de toekomst te kijken,” vertelt Martijn. “Maar de eerste beurs waarop ik in 2002 aanwezig was, stapten er een aantal Japanners op mij af. ‘You are so young, are you the boss?’ En ik vertelde als toen 24-jarige dat ik weliswaar de baas ben, maar niet als enige en dat mijn vader er ook was. En dat ik de vierde generatie was in het bedrijf. Zij smulden van dat verhaal.” Het liet de jonge ondernemer nadenken over zijn roots. 

Ondertussen worden de producten in 108 landen verkocht en heeft het bedrijf kantoren in China en  de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat echter nog steeds in Bodegraven. “Bodegraven heeft veel kaashandelaren. De faam die het dorp daarmee heeft, helpt ons enorm bij de export. Wij hopen dat we met onze producten de kaashandelaren weer helpen met hun handel.”

Ondernemen op de toekomst

Martijn wil natuurlijk dat BOSKA Food Tools nog 125 jaar bestaat. Om dat te bereiken maakt hij harde keuzes. “Wij willen kwaliteit leveren. In in mijn ogen bestaat kwaliteit uit duurzaamheid en geloof. Veertig procent van onze producten gaan we saneren. Wij willen alleen nog producten leveren waarop we levenslang garantie en design kunnen beloven.” Boska zit midden in het proces van die harde keuzes maken. Welk product blijft en welke gaat?

Kaasschaaf voor het koningspaar

Met het predicaat ‘hofleverancier’ zet BOSKA in ieder geval de toon van een gewaardeerd bedrijf. Om hofleverancier te worden hoef je niet daadwerkelijk aan het hof te leveren, maar Martijn voegt graag de daad bij het woord. Daarom heeft hij voor het koningspaar een zwarte kaasschaaf laten maken met een kroon van 48 Swarovski-kristallen.

V.l.n.r. Joop Bos (derde generatie), Jan Willem Bos (tweede generatie) en Martijn Bos (vierde generatie).
Kaasschaaf met een kroontje van kristallen!
Martijn Bos (links) met de speciaal voor het koningspaar gemaakte kaasschaf

Advertentie

Categorieën