Merel van Dijk-Baak
Merel van Dijk-Baak Foto: Bert Verver

GroenLinks-lijstrekker Merel van Dijk geïnspireerd door duurzaamheidsdoelen Verenigde Naties

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

 De nieuwe lijsttrekker van GroenLinks Merel van Dijk-Baak (47) kwam in 2011 met haar man en twee kinderen in het centrum van Bodegraven wonen. Haar woonlocatie in het hart van het dorp zorgde ervoor dat zij nauw betrokken raakte bij de centrumproblematiek. Aangemoedigd door ex-wethouder Robèrt Smits koos zij ervoor de politiek in te gaan. Na korte tijd in de commissie Bestuur & Financiën kwam zij voor de verkiezingen van 2018 op de kieslijst van GroenLinks. Merel, die werkzaam is als secretaris van de medisch-ethische toetsingscommissie van acht ziekenhuizen, werd met voorkeurstemmen in de raad gekozen. 

Voor Merel was de keuze voor GroenLinks logisch. “Ik voel mij erg thuis bij deze partij vanwege de inzet voor zowel duurzaamheid als de inclusieve samenleving. Dat laatste is voor mij erg belangrijk. Landelijk zie je dat groepen burgers uit de boot vallen. De verhalen die ik hier hoor van de jonge asielzoekers zijn hartverscheurend. Ze worden hier warm opgevangen, maar je moederhart breekt als je de ellende hoort waardoor zij zo jong hun moederland hebben verlaten.”

Positief gevoel
Merel kijkt met een positief gevoel terug op de laatste 4 jaar binnen de coalitie. “Op menselijk vlak hebben wij echter wel een droevige start gekend. Eerst werden wij geconfronteerd met het overlijden van onze steunpilaar Gerda de Wilde en enkele maanden later van ons fractielid Ronald Fredriksz. Ook het plotselinge vertrek van onze wethouder Robèrt Smits heeft veel impact gemaakt. Gelukkig hebben we in de persoon van Odd Wagner een waardige opvolger gevonden. Hij heeft zich volledig en met veel kennis van zaken ingezet voor het moeilijkste dossier in onze gemeente: het Sociaal Domein. We hebben ons ingezet om met het geld dat beschikbaar is de jeugdzorg zo goed mogelijk te organiseren en er is besloten dat tekorten kunnen worden aangevuld uit andere begrotingsposten. Waar ik ook blij mee ben is dat wij ons als raad volledig achter de Regionale Energie Strategie hebben geschaard. Dat was een moeilijk proces waar we ons goed doorheen hebben geslagen. Je kunt niet alle doelen bereiken binnen een coalitie, maar al met al denk ik dat we positief kunnen terugkijken op de wijze waarop het raadsakkoord is uitgevoerd.”

Verenigde Naties
Bij het schrijven van het verkiezingsprogramma onder de titel ‘Denk op wereldschaal, handel lokaal’ heeft GroenLinks zich laten inspireren door de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, omdat deze doelen gezamenlijk uitzicht bieden op een leefbare, gezonde en duurzame wereld. Merel: “Als eerste speerpunt wil ik het ‘klimaat’ noemen. We moeten als gemeente in 2030 55 procent CO2-reductie halen. Daar moet, op een eerlijke manier, hard aan gewerkt worden. Mensen die minder geld ter beschikking hebben, mogen daarvan niet de dupe worden. Als raad hebben we al uitgesproken windenergie niet helemaal uit te sluiten. Mocht windenergie worden toegepast, dan willen wij dat doen met inzet van lokale energiecoöperaties, waardoor de inkomsten in de gemeenschap terug vloeien. Onze inzet op het gebied van duurzaamheid, voor ons een heel belangrijk speerpunt, sluit daar nauw bij aan. We moeten meer naar een circulaire samenleving, want met onze wegwerpmaatschappij putten we de aarde uit. Wij zien daarvoor lokaal goede kansen liggen in bijvoorbeeld het verder ontwikkelen van de repaircafé’s, tweedehandswinkels en de stimulering van het energiezuiniger maken van woningen en bedrijven.”

Bij dat alles blijft GroenLinks aandacht vragen voor het ‘wonen’. “Inzet op woonruimte voor jongeren is belangrijk, maar evenzeer moeten we zorgen dat ons bouwprogramma doorstroming bevordert. De sociale component bij de bouw moeten we nadrukkelijk in de gaten houden. De zelfbewoningsplicht hebben we al ingevoerd, maar we blijven attent op nieuwe mogelijkheden om beter grip te houden op de woningmarkt.” 

Weer in coalitie
Merel geeft onomwonden aan dat GroenLinks graag weer meedoet aan een nieuwe coalitie. “Wij hebben de drive om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en hopen dat de kiezers ons steunen bij de uitvoering van onze ambities. Onze kandidaten hebben in ieder geval de drive om ons ambitieuze programma de komende 4 jaar waar te gaan maken. Wij doen dat voor iedereen.”

Advertentie

Categorieën