Afbeelding

CDA lijsttrekker Jan Vergeer: ‘Wij kiezen voor dorpstrots’

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Voor de tweede maal is de in Bodegraven woonachtige Jan Vergeer (37) lijsttrekker voor het CDA. Jan is geboren en getogen in de Meije en voelt zich nog steeds nauw verbonden met het buitengebied van de gemeente. In het dagelijks leven is hij werkzaam als teamleider Ruimte en Leefomgeving bij de gemeente Kaag en Braassem, een functie waarvan hij veel profijt heeft in zijn politieke werk.

Voorzitter van de KPJ
Jan vertelt dat het voorzitterschap van de KPJ Bodegraven eigenlijk de basis is geweest voor zijn politieke loopbaan. “Wij waren op zoek naar een eigen onderkomen en zochten daarvoor steun bij de gemeente. Ik heb toen een paar keer ingesproken en ben bij alle fracties op bezoek gegaan. Door die gesprekken kreeg ik een mooi inzicht in de politieke wereld en heb ik mij bij het CDA aangesloten. Na een paar jaar commissiewerk te hebben gedaan kwam ik in 2014 in de raad. Een jaar later nam ik het fractievoorzitterschap over van Nico de Heij en werd ik in 2018 lijsttrekker.”

De christen-democratische voorman verheelt niet dat hij goed heeft moeten nadenken over het opnieuw aangaan van het lijsttrekkerschap. “Naast mijn baan en een jong gezin vraagt het raadswerk heel veel tijd. Ik heb toch besloten om het te doen omdat ik het gevoel heb nog niet klaar te zijn en de uitdagingen die er liggen graag wil aangaan.”

Raadsakkoord
Terugkijkend op de afgelopen raadsperiode vindt Jan dat de keuze voor het opstellen van een raadsakkoord een goede is geweest. “Door zo’n akkoord op hoofdlijnen timmer je niet alles dicht. Je schrijft op waar je het over eens bent met als voordeel dat je je later kunt focussen op de punten waar nog geen overeenstemming over is. Deze manier van werken vormde een goed uitgangspunt maar vraagt later soms wel wat meer discussietijd in de raad.’

Ondanks het feit dat de coalitie getalsmatig groot was bood deze constructie ook ruimte voor de mening van de oppositie.”

Fietsveiligheid
“Voor ons is fietsveiligheid ook in de afgelopen periode een belangrijk item geweest,” vervolgt Jan zijn terugblik. “Onder andere door een herhaalde enquête onder de inwoners hebben wij de knelpunten goed op de kaart weten te zetten. Dat heeft resultaat gehad, maar we zijn er zeker nog niet. Verder hebben wij ons sterk gemaakt voor ‘de sport’, een heel beladen onderwerp bij de vorige verkiezingen. Er was veel onvrede bij de verenigingen en terechte kritiek. Onze wethouder Dirk-Jan Knol heeft dat moeilijke dossier opgepakt en gelukkig goede afspraken weten te maken waardoor we nu helder zicht hebben op ieders verantwoordelijkheid voor onze sportaccommodaties. Voor ons is een goed voorzieningenniveau en leefbaarheid in onze dorpen erg belangrijk. Al tien jaar geleden gaf ons toenmalige raadslid Rob Passchier de aanzet voor de gemeentelijke woonvisie. De druk op de woningmarkt is echter nog steeds heel groot en een oplossing zal nog veel inzet vragen, dat geldt overigens ook voor het op orde brengen van de gemeentelijke financiën.

Dorpstrots
Als slogan voor de verkiezingen heeft het CDA gekozen voor ‘dorpstrots’. Een logische keuze vindt Jan Vergeer.

“Ieder voelt zich toch het meest verbonden met zijn eigen dorp. Dat begrijpen wij en dat zien we ook terug in zowel onze kieslijst als in ons programma waarin wij ruimte bieden voor mensen in hun eigen leefgemeenschappen met begrippen als ‘kleinschaligheid’ en ‘eigenheid’. Het is een heel bewuste keus geweest om in ons programma verder te kijken dan 4 jaar. Wij willen liever naar 2030 kijken, omdat er stippen op de horizon nodig zijn om grote problemen zoals woningbouw, duurzaamheid en financiële problemen op te lossen.

De belangrijkste speerpunten voor ons zijn dan ook:

• Woningbouw, gebaseerd op een goede visie en gericht op jongeren en senioren
• Een krachtig vervolg op veilig fietsen zodat zowel kinderen als senioren zich op een veilige manier naar school of hun activiteiten kunnen verplaatsen
• Het sterker maken van onze financiële positie. Daarop is echt meer visie nodig en pijnlijke keuzes zullen waarschijnlijk onvermijdelijk zijn

Wij verwachten dat ons programma veel mensen zal aanspreken waardoor het mogelijk zal zijn onze 5 zetels te behouden. Wij zijn zeker bereid weer bestuursverantwoordelijkheid te nemen waarbij Dirk-Jan Knol gelukkig weer bereid is een wethouderspost in te nemen.

Advertentie

Categorieën