Afbeelding

Gescheiden culturele voorzieningen

Algemeen

Of het allemaal verstandig is, kan en zal alleen de tijd leren, maar het is een feit dat fors is geïnvesteerd in gescheiden culturele voorzieningen in onze gemeente. Als de verwachtingen uitkomen, dragen ze allemaal bij aan een leukere en gezelligere sfeer. Dus laten we de initiatieven het voordeel van de twijfel geven en even niet nadenken over de vraag of een combinatie niet tot hetzelfde resultaat zou hebben geleid tegen lagere kosten.

De jongste loot aan deze stam is het nieuwe Kaasmuseum. In het centrum, aan de Markt, is de benedenverdieping van de voormalige Rabobank ingericht als museum. Bescheiden van omvang: voor een deel van de oude collectie zoals die in het voormalige museum op de zolder van het Evertshuis was te zien, is geen ruimte meer. Bij de opening afgelopen vrijdag werd benadrukt dat het museum naast de Cheese Experience in Gouda en het Kaaspakhuis in Woerden een eigen positie inneemt. Vice-voorzitter Marlou Bincken-Verkleij is een realist: zij hoopt dat ‘ons’ museum gemiddeld zo’n veertig bezoekers per week weet te trekken. Wellicht helpt de VVV-balie die in het lokaal is ondergebracht daar ook een beetje bij.

Recent trok de gemeenteraad zo’n kleine 1,5 miljoen euro uit voor nieuwbouw bij het Streekmuseum in Reeuwijk. Ook dat moet zorgen dat Bodegraven-Reeuwijk een groter graantje meepikt van de wassende stroom toeristen in het Groene Hart. En vorig najaar is het Groene Hart Huys geopend, dat moet uitgroeien tot een cultureel, kunst- en historisch centrum in het Groene Hart. Gemeenschappelijke factor bij alle drie: vrijwilligers zijn de drijvende kracht, ze zorgen dus sowieso voor verbinding in de samenleving. En dan hebben we natuurlijk nog steeds het Evertshuis, waarvan de toekomst gewoon ongewis is. De gemeenteraad moet een ei leggen of er extra geld naartoe gaat of dat er deels een andere bestemming voor het gebouw wordt gevonden. Joost mag weten hoe dat afloopt. Mag je dat ten minste een beetje raar noemen?

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën