Bert van Middelkoop met een taart.
Bert van Middelkoop met een taart. Foto: Marijke Groot

Kijk op vrijwilliger: Bert van Middelkoop

Algemeen Kijk op Vrijwilliger Kijk op Vrijwilliger

Het werk van vrijwilligers is onbetaalbaar. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk zet daarom in samenwerking met SAM Vrijwilligerscentrale iedere maand een vrijwilliger uit Bodegraven-Reeuwijk in het zonnetje. 

 Woonplaats Bodegraven | Vrijwilliger bij AutoMaatje 

 Wat houdt het vrijwilligerswerk in? 

Ik ben als vrijwilliger onder meer actief voor AutoMaatje. Vroeger stond dat bekend als Vervoer met Geduld. Bijna vijf jaar geleden is de stichting opgegaan in AutoMaatje en in juli vieren we ons 5-jarig bestaan. We hebben 250 deelnemers, 37 vrijwilligers en ik ben de coördinator en chauffeur. Ik werk van maandag tot en met woensdag en ik koppel de deelnemers aan de vrijwilligers. 37 vrijwilligers op 250 deelnemers lijkt weinig, maar op deze manier lukt het om iedere vrijwilliger regelmatig te laten rijden. Als er een aanvraag binnenkomt, dan bel ik rond om een chauffeur te vinden. De meeste ritjes zijn voor de dokter en voor ziekenhuizen en de vrijwilligers vervoeren de deelnemers met hun eigen auto.

Ik ben inmiddels al 20 jaar als vrijwilliger actief in Bodegraven. En momenteel ben ik naast coördinator en chauffeur van AutoMaatje ook bestuurslid van Klaverjas Club Bodegraven. Vroeger was ik ook nog 15 jaar chauffeur en secretaris van de Buurtbus de Meije en chauffeur van Vervoer van Deur tot Deur in Bodegraven. Bekend van de knalgele bus, in de volksmond ook wel de ‘gele kanarie’ genoemd. Verder heb ik als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Ouderen?Bodegraven (SWOB) geholpen om bijvoorbeeld alarmsystemen te installeren bij ouderen en ben ik tien jaar secretaris, maaltijdbezorger en regenereerder bij Tafeltje Dekje geweest. 

Wat zijn jouw drijfveren? 

Ik wil iets doen voor de inwoners van Bodegraven. Er maken vooral senioren gebruik van AutoMaatje, bijvoorbeeld omdat ze hun rijbewijs hebben moeten inleveren of geen gebruik meer kunnen maken van het openbaar vervoer. Met AutoMaatje komen ze weer onder de mensen en maken ze een praatje. Soms hebben ze een leuke anekdote en dan heb ik ze wel een halfuur aan de telefoon! Als ze minder vrolijk zijn, dan probeer ik ze op te beuren. Het is mooi om op deze manier iets te kunnen betekenen voor anderen. ? 

 We zijn geen taxibedrijf en we doen hoofzakelijk losse ritten. Voor lange ritten vraag ik van tevoren altijd of iemand akkoord is met de prijs, want het laatste wat je wil, is dat je tijdens de rit een discussie krijgt over het tarief. Ik wil de inwoners van Bodegraven helpen, maar het mooiste van vrijwilliger zijn, is dat als ik iets organiseer - een bootreis, bingo of een etentje - de senioren ervan genieten. Dan geniet ik ook. 

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie? 

Ik ben eigenlijk gewoon vrijwilliger voor SAM en zij organiseren AutoMaatje in samenwerking met de gemeente en de ANWB. De ANWB regelt dan ook alles: de flyers, alle foldertjes, inschrijfformulieren voor vrijwilligers en deelnemers, eigenlijk de hele promotie. Daarnaast hebben ze landelijke bekendheid en is de ANWB een vertrouwde organisatie. Toen we nog als Vervoer met Geduld reden, hadden we twintig á dertig ritjes in de maand, terwijl de top nu op meer dan 300 ritjes per maand ligt. Als je van zo’n organisatie gebruik kan maken, waarom zou je dat dan niet doen? Ik ben blij dat ik iets kan betekenen voor anderen en anderen zijn blij met ons, want we hebben inmiddels al 9300 ritten gereden!?