Foto:

Creatief handwerkfestival in de polder

Anja Bout van handwerkwinkel HomeMade4U organiseert 21 mei het creatief handwerkfestival Woolstock. Het evenement vindt plaats van 10.00 tot 18.00 uur op Fort Wierickerschans bij Bodegraven. Deze mooie, landelijke setting is perfect voor een dagje eropuit vol workshops en demonstraties en bij mooi weer lekker buiten lunchen met uitzicht op de schitterende landelijke omgeving, muziek, relaxen en gezellig met elkaar kletsen. Alle ingrediënten voor het gevoel van de jaren 70 zijn aanwezig!

BODEGRAVEN

In de jaren 70 en 80 was handwerken enorm populair en haakten en breiden heel veel mensen. Daarna nam de populariteit af, maar Anja bleef er op verschillende manieren altijd mee bezig. 10 jaar geleden begon Anja in Driebruggen een handwerkclub voor vrouwen. Wat als hobby begon, groeide al snel uit tot een winkel. Ondertussen is haar zaak alweer bijna 4 jaar gevestigd aan de Prins Hendrikstraat in Bodegraven. In haar huidige zaak bedient zij nu mensen uit de hele regio. Ze heeft een vaste klantenkring die haar weet te vinden voor allerlei benodigdheden, maar ook gewoon om af en toe gezellig samen aan een lange tafel in de winkel met elkaar te handwerken. Anja: “Door de coronaperiode hebben veel mensen het handwerken weer als hobby ontdekt en ook heel veel jongeren handwerken tegenwoordig. Zij hebben andere manieren ontdekt om dit te doen. Er wordt daarom meer met grovere garens gewerkt en ze werken meer aan ‘snellere projectjes’, want ze hebben nu weer minder tijd.”

Veel handwerkzaken hebben in de coronatijd dus goede zaken gedaan. Hoe is dat nu? Anja: “Toen corona begon had ik al een website en heb ik veel thuisbezorgd. Gelukkig komen mensen nu gewoon weer naar de winkel. Ze willen immers toch graag de garens voelen en de kleuren zien. Ik heb ook weer allerlei plannen om workshops te geven. Maar nu ben ik natuurlijk vooral druk bezig met het organiseren van het Woolstock-festival!” 

Woolstock

Wat gaat er allemaal op Woolstock gebeuren? Anja: “We hebben op Fort Wierickerschans twee markthallen en het Arsenaal tot onze beschikking, en als het mooi weer is ook de buitenruimte. Er speelt een band die muziek uit de jaren 70 speelt en er is een troubadour aanwezig. Ook Karin Bloemen is aanwezig. Zij geeft om 11.00 uur een masterclass haken.” 

Er worden op Woolstock geen moeilijke workshops gegeven, want alles draait om ontmoeten, ontspannen bezig zijn en leuke dingen maken. Dit alles onder het genot van lekkere hapjes en drankjes met goede muziek erbij. De workshops en demonstraties worden onder andere gegeven door verschillende bekende schrijvers van boeken over handwerktechnieken. “Mensen kunnen dus ter plekke van alles leren of met vragen bij hen terecht. Er is ook nog een wedstrijd voor mensen die leuke kleding in de stijl van de jaren 70 hebben gemaakt. Den Dennis en Mr. Knitbear gaan dit jureren en Karin Bloemen gaat dit met ongetwijfeld veel humor becommentariëren.”

door Ans van Heck

Meer berichten