Afbeelding

Lokale cultuurhuizen, belangrijk voor de binding

Algemeen Anders bekeken

Zeker, niet alle voorstellingen in het Evertshuis raken uitverkocht. Soms trekken optredens halve zalen, soms zelfs nog minder mensen. Je mag stellen dat de programmering weleens een verkeerde keuze bevat. Maar wie twijfelt aan het bestaansrecht van dit cultuurhuis, moet vooral eens binnen lopen als een van de lokale verenigingen een uitvoering organiseert. Neem koren, lokale bands, toneel- of dansclubs: als die hun kunnen tonen, loopt de tribune stampvol. Dat geldt evenzeer voor optredens van lokale verenigingen in Reeuwijk in De Brug, in Waarder in de Gereformeerde Kerk, in Driebruggen in gebouw Custwijck of in Nieuwerbrug in het Wierickehuis.

Natuurlijk, het bezoek betreft vaak familieleden en vrienden, maar is dat verkeerd? Mensen beoefenen hun passie, anderen genieten daarvan. Eerlijk is eerlijk: kwaliteit is minder de drijfveer voor het publiek dan de persoonlijke betrokkenheid bij de uitvoerenden. Zelf ben ik bijvoorbeeld al tientallen jaren een trouw bezoeker van optredens van het Bodegraafs Vocaal Ensemble (BVE) om de simpele reden dat mijn echtgenote daar deel van uitmaakt, wekelijks plezier beleeft aan de repetities. Recent was er weer zo’n uitvoering, op een prachtige zondagmiddag. Ondanks het fraaie zomerweer liep de theaterzaal in het Evertshuis grotendeels vol, onder leiding van gepassioneerd dirigent John Bouwmans toonden de vocalisten van het koor zich van hun beste kant. Je zou best een beetje jokken als je zou zeggen dat elke klank even zuiver was, of dat alle koorleden steeds gelijk inzetten. Maar wat geeft het als publiek en artiesten zichtbaar genieten? Dergelijke optredens onderstrepen het bestaansrecht van het Evertshuis. 

Het zijn moeilijke financiële tijden voor onze gemeente, de schuldenlast is groot. De recent gekozen gemeenteraad moet daarin een uitweg vinden, dat is vast niet eenvoudig. Maar de politicus die het zou aandurven om een streep te zetten door culturele voorzieningen als het Evertshuis (of die in andere kernen) kan maar beter snel verhuizen. Die begrijpt niet voor hoeveel binding juist deze lokale podia zorgen. Dat mag gewoon nooit verloren gaan.

Henri Stolwijk