Afbeelding

Idioterie ten top waar niemand baat bij heeft

Algemeen Anders bekeken

Je zou het bijna grappig kunnen noemen: in onze gemeente ontwikkelt zich een media-oorlogje. En om het maar meteen plat te slaan: het gaat welbeschouwd nergens over. Tenzij je het raar vindt dat een publiek orgaan mediapolitiek bedrijft met publiek geld. Dat gebeurt, dus is het raar.

Eerst dit:  Bodegraven-Reeuwijk kent gelukkig nog een aantal lokale media. Deze wekelijkse krant is een verdienste van uitgeefster Elly de Knikker en haar redactie. Websites als ReboNieuws en de Digitale Krant Bodegraven hebben een eigen plek en daarmee economisch bestaansrecht verworven. En er is BR6, gerund door vrijwilligers, met een officiële vergunning als lokale omroep, wettelijk gesubsidieerd door de gemeente. In dat landschap probeert Editie GroeneHart als nieuwkomer een plek te veroveren. Respectabel, niks mis mee. Dat tevergeefs werd getracht de machtiging als lokale omroep (met toegang tot radio en tv-kanalen) te verwerven ten koste van BR6 is geschiedenis. Op social media kennen we ook veel community’s: het is ieders goed recht met inzet van eigen financiële middelen die weg te willen gaan, vrijheid van meningsuiting is een groot goed. 

Mits zo’n initiatief rechten van anderen niet schendt. Zoals gebeurt met een door de Culturele Commissie georganiseerde tentoonstelling van werk van autodidactisch fotograaf Ap Quist in het Evertshuis: hem is middels een door de Culturele Commissie met Editie GroeneHart afgesloten juridische overeenkomst verboden vóór 5 mei mee te werken aan een reportage over de expositie van zijn eigen werk. Berichtgeving aan banden leggen door juridisch wapengekletter, het is gebeurd. Wie heeft hier baat bij, welk persoonlijk belang is hier gediend? 

Natuurlijk, in de grote wereld is het niet ongebruikelijk dat een medium de primeur krijgt voor een publicatie. Maar hou op, niet over een met publiek geld betaalde expositie in een met publiek geld onderhouden gemeenschapshuis. Nota bene in Bodegraven-Reeuwijk, niet in Rusland! Bij dat soort idioterie heeft niemand baat.