Afbeelding

“Iedereen kan iets doen voor het klimaat”

Algemeen Politici aan het woord

In februari dit jaar schreef ik hier ook een column, deze ging over hoe iedereen iets kon doen voor het klimaat. Voor hun eigen toekomst, en die van volgende generaties. Nu zijn we 5 maanden verder, met een coalitie die heeft besloten dat een klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk nog wel even kan wachten. En met even, bedoel ik 15 jaar. Frustrerend, ontmoedigend en beangstigend.

De hittegolf van 40 graden van een paar weken geleden, zijn straks normale temperaturen. Miljoenen mensen zullen weinig tot geen drinkwater hebben. Meer bosbranden, meer overstromingen. Het is lastig voor te stellen omdat je er op dit moment nog niet veel van merkt, maar dat je het niet ziet betekent niet dat het er niet is.

Ik zal mezelf herhalen, echt iedereen kan iets doen om zijn of haar steentje bij te dragen tegen het opwarmen van onze aarde. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen of je kleinkinderen. Zij verdienen ook een toekomst. Die toekomst bestaat niet zonder verandering.

En nee, daarvoor hoef je niet altijd op de fiets of alleen maar vegan te eten. Al pak je wat vaker de fiets en eet je een paar dagen geen vlees, is dat al een hele belangrijke stap.

Hopelijk kunnen we met zijn allen zorgen voor een schone en groene toekomst.

Milou Visch
commissielid GroenLinks