Oekraïense violist Yuri Shundyak geeft benefietconcert in De Ark. Beeld: Loes Kamer
Oekraïense violist Yuri Shundyak geeft benefietconcert in De Ark. Beeld: Loes Kamer

“Eén-op-één hulp aan de achterblijvers in Oekraïne is ons doel”

Algemeen

Benefietconcert van Oekraïense violist Yuri Shundyak

De vierentwintigjarige violist Yuri Shundyak is opgegroeid in Utrecht, waarnaartoe hij op driejarige leeftijd met zijn ouders vanuit Odessa verhuisde. Het muzikale talent heeft hij van zichzelf: vader is natuur- en moeder sterrenkundige. Tijdens één van de vakanties in Odessa, waar zijn familie woont en waarnaar het gezin vaak meerdere keren per jaar terugkeerde, raakte hij voor het eerst van zijn leven een viool aan. In dit interview vertelt hij, net weer terug uit Odessa, over zijn warme banden met familie in Oekraïne, over zijn relatie met Sint Petersburg, waar hij gestudeerd heeft en over zijn motivatie om benefietconcerten te geven voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

“In Odessa nam mijn moeder mij toen ik zes jaar oud was een keer mee naar de muziekschool, waar een vriendin van haar werkte. Daar kreeg ik toen mijn eerste vioollessen en ik was meteen enthousiast voor het instrument”. Teruggekeerd in Nederland nam hij vioollessen bij Alla Kim, een oorspronkelijk uit Oezbekistan afkomstige violiste, waar hij nog steeds een warm contact mee heeft. In 2008, Yuri was toen tien jaar oud, werd hij aangenomen op de Academie Muzikaal Talent, die opgericht werd door en onder leiding staat van de bekende harpiste Erika Waardenburg. Zijn vriendschap met Peter Sluijs, met wie Yuri al eerder in De Ark speelde, is op de Academie ontstaan. “Mijn eerste optreden voor publiek was via de Academie. Dat was spannend en ik vind het nog steeds spannend. Ik bereid me altijd goed voor, toch is vooral de interactie met het publiek telkens weer anders”.

Sint Petersburg

Nadat Yuri zijn eindexamen met goed gevolg had afgelegd aan het Utrechts Stedelijk Gymnasium ging hij op aanraden van zijn lerares Alla Kim, die daar zelf ook haar studie had genoten, viool studeren aan het Conservatorium van Sint Petersburg bij Mikhail Gantwarg. De eerste drie jaar was hij daar ook fysiek aanwezig en heeft daar veel vrienden gemaakt. Toen brak de corona crisis uit, waardoor hij de laatste twee jaar online vanuit Utrecht zijn studie heeft afgerond.

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak ontkennen helaas veel Russische vrienden, onder invloed van de propaganda, het conflict en hebben zij zich gedistantieerd van Yuri. “Het is choquerend hoeveel mensen die ik beschouwde als mijn vrienden zich sindsdien tegen mij hebben gekeerd. Maar een enkeling durft mij openlijk te steunen en persoonlijk contact met mij te houden. Het is in Rusland ook gevaarlijk om Oekraïners te steunen. Mijn relatie met vele Russen is jammer genoeg ook veranderd daardoor.” Hij mist op dit moment vooral zijn Oekraïense familie en vrienden, omdat hij ze ziet lijden onder de oorlog.

Verdere loopbaan

Yuri mag dan zijn conservatoriumopleiding afgerond hebben, hij beschouwt zichzelf nog lang niet als uitgestudeerd. Hij vindt het fijn om nu zichzelf in vrijheid verder te kunnen ontwikkelen. De rest van het jaar wil hij gebruiken om benefietconcerten te geven en om nieuw repertoire in te studeren. Daarna wil hij zijn horizon verbreden, de mogelijkheden zijn divers: “De komende tijd wil ik ook gebruiken om te ontdekken in welke richting ik mijn master wil halen: muziektheorie, muziekgeschiedenis, orkestrant, solist, pedagoog? Het ligt allemaal nog open!” In ieder geval denkt hij erover om in Duitsland verder te studeren. “De Bondsrepubliek bestond vroeger uit een groot aantal kleine landjes, elk met een eigen orkest en een eigen muziekopleiding. Muziek is een belangrijk onderdeel van de Duitse cultuur, daardoor heeft Duitsland een rijke muziektraditie met veel goede orkesten en uitstekende muziekopleidingen die door de lokale overheden ondersteund worden”.

Benefietconcerten

Yuri heeft al veel benefietconcerten gespeeld met een aantal in Nederland verblijvende, gevluchte, Oekraïense musici. Nu organiseert en speelt hij een aantal solo benefietconcerten, met een tonale ontwikkeling van mineur naar majeur, van verdriet naar blijheid, van het donker naar het licht. Op 2 september wordt het concert in Reeuwijk uitgevoerd.

In Odessa staat het dagelijkse leven momenteel zwaar onder druk. De havenstad, die strategisch gelegen is aan de Zwarte Zee, is van cruciaal belang en wordt voortdurend bestookt met raketten. Een groot deel van de mensen is inmiddels gevlucht, de ouderen, meest kwetsbaren en een aantal soldaten zijn achtergebleven. Vrienden van Yuri bezoeken de achterblijvers in de zwaar bestookte stad Mikolajev, aan de frontlinie, waar de meeste huizen kapot zijn en gas en elektriciteit zijn uitgevallen. Zij brengen in kaart op welke plaatsen behoefte is aan welk voedsel en goederen. Met de opbrengst van de benefietconcerten worden deze spullen ingekocht en vervoerd naar de plaatsen in de gevaarlijke zones waar deze het hardste nodig zijn. “Oekraïne is een ingewikkeld land. Mijn vrienden staan in direct contact met de door de oorlog getroffenen zelf, dat garandeert dat de spullen daadwerkelijk op de plek van bestemming aankomen”.

Het benefietconcert wordt gegeven op vrijdag 2 september in De Ark, ‘t Kerkestuk 1, Reeuwijk-Brug. Zaal open 19:30 uur, aanvang concert 20:00 uur. Toegang is vrij, U kunt na afloop een bedrag doneren aan de deur of overmaken via NL 61 RABO 0354 9036 24 van Diaconie Protestantse Gemeente De Ark o.v.v. Benefietconcert Oekraïne.

Door Loes Kamer

Advertentie

Categorieën