Robèrt Smits was de eerste klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.
Robèrt Smits was de eerste klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Foto: Robèrt Smits

Terugblik: ‘Vele druppels vullen een emmer, vele emmers de zee’

Algemeen Duurzaam Human Interest

BODEGRAVEN- REEUWIJK - Nog een kleine twee maanden, dan zwaait Robèrt Smits af als de eerste klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. De bevlogen Bodegraver kijkt terug op zijn 1-jarig ambassadeurschap voor een leefbare wereld.

door Ad van den Herik

Robèrt Smits beent door zijn eigen achtertuin en geeft direct een klein floracollege. “Deze planten koop je als ze nog geen vijftig centimeter zijn. Moet je deze guldenroede nu eens kijken, die is al hoger dan een meter,’” wijst Robèrt, terwijl zijn hand langs de gele knoppen glijdt. “En daar, die witte, dat zijn phloxen.” Hij richt zijn blik naar de grond. “Hier staat dan weer onkruid. Dat haal ik er meestal uit, maar ze hebben wel van die mooie blauwe bloemetjes.” Verder maskeert een blauwe regen de achterzijde van het huis met takken en bladeren die tot boven de dakgoot reiken. Op enkele meters staat een appelboom en aan de andere kant ogen witte en rode oleanders als portiers die waken over de serre.

Het is onmiskenbaar dat we hier van doen hebben met iemand met liefde voor alles wat groeit en bloeit. Zijn tuin oogt als een groene long tussen de Oude Rijn en zijn woning aan de Overtocht, onder het wakend oog van de eeuwenoude molen De Arkduif (1697). In het water wiegt een sloep - elektrisch aangedreven - stilletjes tegen de steiger. De auto? Ook elektrisch, vanzelfsprekend. Tien zonnepanelen leveren stroom. Van een klimaatburgemeester kun je ook niet anders verwachten.

Ambassadeurschap

Gezeten op de comfortabele kussens van de royaal bemeten overkapping in de tuin, blikt Robèrt terug op een jaar klimaatburgermeesterschap. Want binnenkort draagt hij zijn ambtsketen over aan zijn opvolger Arthur van Dijk. Symbolisch dan, want meer dan een klimaatvlag en een half A4-tje met suggesties leverde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een jaar geleden niet af bij de allereerste klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. “Je moet het vooral zelf uitvinden,” evalueert Robèrt de beginperiode. 

Sterker nog, nadat hij zich bij het ministerie had aangemeld, hoorde hij niets meer. De lokale omroep BR6 was eerder op de hoogte van zijn benoeming dan Robèrt zelf. De term ‘klimaatburgemeester’ heeft in de ogen van de aimabele wereldverbeteraar een (te) zware lading. “Ik zie het meer als een ambassadeurschap.” Om er met een glimlach direct aan toe te voegen: “In het dorp hoorde ik vaak: hé, daar heb je de klimaatburgemeester. Dat vond ik wel leuk.”

Invulling

Maar hoe gaf Robèrt nu concreet invulling aan zijn functie? Op welke wijze wilde hij zijn boodschap uitdragen om zijn dorpsgenoten te inspireren zich in te spannen voor het klimaat? Vooral door de samenwerking te zoeken, waarmee hij op verschillende plekken verschillende thema’s agendeerde. “Zo heb ik bij de JUMBO bij de boterafdeling gestaan. Zelf gebruik ik altijd boter zonder palmolie. Palmolie wordt namelijk veel gebruikt, terwijl ik weet hoe slecht die is,” boekstaaft Robèrt. Die boodschap deelde hij met het winkelend publiek. 

Ook in samenwerking met de gemeente pakte de 59-jarige Boreftenaar zijn podium, bijvoorbeeld bij de Nationale Boomplantdag. Ook de effecten van lage bandenspanning (meer brandstofverbruik), elektrisch rijden en duurzaam bouwen bracht hij onder de aandacht. Met een verleden als raadslid en wethouder voor GroenLinks snapt Robèrt dat mensen de link leggen met zijn politieke achtergrond. Voor die sceptici heeft hij wel een boodschap.: “Het klimaat is niet iets van links of rechts, het is van iedereen. Dat geldt ook voor de klimaatoplossingen.”

Meer klimaatburgemeesters

Dorpsgenoten aanzetten tot actie voor een betere wereld, voelt dat niet als het orkest dat blijft doorspelen, terwijl de Titanic vergaat? Als een druppel op een gloeiende plaat? Robèrt vindt van niet. Hij gebruikt de druppel direct als metafoor voor het tegenovergestelde. “Ieder initiatief is een druppel. Al die druppels worden een emmer vol, een volle emmer maakt een plas en plassen vormen een zee.” Ofwel: ‘iedereen doet WAT’, zoals het spandoek voor de klimaatweek propageert.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de week van 31 oktober tot en met 6 november uitgeroepen tot ‘Klimaatweek’. Dan geeft Robèrt het estafettestokje over aan Bodegraver Arthur van Dijk. “Ik hoop dat er meer klimaatburgemeesters opstaan, ook in Reeuwijk en Driebruggen. Je kunt je aanmelden tot 1 oktober. En ik help je graag op weg,’’ besluit de klimaatpionier.

Kandidaat-klimaatburgemeesters kunnen zich aanmelden op www.nkw2022.nl/klimaatburgemeester/aanmelden.

Advertentie

Categorieën