De wadlopers. Beeld: Steffi van den Berg
De wadlopers. Beeld: Steffi van den Berg

Bodegravers op het wad

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN - Op zondag 4 september ging een groep van 62 mensen uit Bodegraven en omstreken wadlopen naar Ameland. De wadlooptocht werd georganiseerd door de Bodegraver Leo Onderwater. 

De reis begon al vroeg, om 4.00 uur ‘s nachts vertrok de groep met een touringcar richting het kleine plaatsje Holwerd in Noord-Friesland. Vanaf daar moest eerst 5 kilometer gelopen worden, daarna kon de overtocht van 9 kilometer naar Ameland beginnen. Vier gidsen zorgden dat de tocht tot een goed einde kwam. 

Tot de knieën in de modder

De tocht was zwaar, zeker het eerste deel. De ene keer stonden de deelnemers tot hun knieën in de modder, op andere stukken ploegden ze door het zand en daarna weer door het water. De lopers moesten elkaar helpen om te voorkomen dat ze kopje onder gingen in de modder. 

Moe maar voldaan

De reis verliep echter voorspoedig. Na 2,5 uur was het tijd voor een duik in de Noordzee. Op Ameland had men een aantal uren om voor zichzelf te besteden, bijvoorbeeld door lekker te genieten van een hapje en een drankje in het dorpje Nes. Moe maar voldaan ging de groep om 17.00 uur weer met een boot terug naar het vasteland. Daarna volgde een busreis van ruim 3 uur naar Bodegraven. Het was een gezellige rit met muziek en bingo. Rond 21.00 uur kwam een einde aan een lange dag en kon men terugkijken op een mooi avontuur. Of zoals Leo Onderwater aangaf: “Lopen op het wad is een onderdeel van je opvoeding. Deze unieke ervaring mag je niet missen!”