Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Omslagpunt droogte bereikt

Algemeen Duurzaam

BODEGRAVEN-REEUWIJK- Rijkswaterstaat en vier waterschappen hebben op vrijdag 16 september besloten om de Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) te beëindigen.

De KWA zorgde er tijdens de extreem droge zomer voor dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) water naar het westen van Nederland kon aanvoeren om de droogte in dat gebied het hoofd te bieden. Daarnaast ging de aanvoer van zoetwater de verzilting tegen die optreedt als zoutwater vanuit de Noordzee door de lage waterstanden steeds verder de rivieren en kanalen instroomt.

Schutbeperking vervalt

Nu er weer neerslag valt, de dagen korter en minder warm worden (met minder verdamping als gevolg) en ook de Rijnafvoer langzaam stijgt, is een omslagpunt bereikt. Daarom wordt de KWA in september en oktober stapsgewijs en gecontroleerd afgebouwd.

Het vaarverbod op de Leidsche Rijn wordt naar verwachting aan het eind van volgende week opgeheven. De tijdelijke pompinstallaties worden de komende periode afgebroken. Daarnaast vervalt de schutbeperking bij Bodegraven en zijn de deuren van de Haanwijkersluis weer gesloten.