Beeld: pexels.com
Beeld: pexels.com

Twitter hoeft nepberichten niet te verwijderen

Algemeen Human Interest Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Onze gemeente en enkele inwoners hebben in 2021 veel te stellen gehad met beschuldigingen van de complotdenkers Micha K., Joost K. en Wouter R. over satanisch-ritueel misbruik en moorden op jonge kinderen. Dit leidde onder andere via Twitter tot oproepen om naar Bodegraven te komen om bloemen en berichten te leggen bij de graven van kinderen die slachtoffer zouden zijn. De gemeente heeft bij de rechtbank gevorderd dat Twitter alle uitingen van de complotdenkers over dit onderwerp verwijdert en verwijderd houdt. De rechter wijst de vordering echter af.

door Bert Verver

In het geding dat de gemeente tegen Twitter had aangespannen, heeft de rechter in een uitvoerig vonnis geoordeeld dat “anders dan de gemeente kennelijk meent, Twitter niet kan worden verplicht om alle berichten waarin de term ‘Bodegraven’ gecombineerd wordt met ‘kindermisbruik’ uit eigen beweging en dus zonder verzoek van de gemeente te verwijderen”. Tevens besliste de rechter dat “ook de vordering van de gemeente om Twitter te gelasten de gewraakte uitlatingen te ontkoppelen van de zoekfunctie van de in de dagvaarding genoemde zoekmachines zal worden afgewezen”.

De slotsom is dat alle vorderingen van de gemeente worden afgewezen, waardoor de kosten van het geding ook voor rekening van de gemeente komen.

Teleurgesteld

In een reactie laat de gemeente weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. “Wij gaan de uitspraak van de rechter verder bestuderen om te kijken welke argumenten geleid hebben tot deze uitspraak en bepalen dan onze vervolgstappen. Wij zijn van mening dat Twitter als eigenaar en beheerder fakenews van haar platform moet kunnen halen. Dat is de verantwoordelijkheid van dit bedrijf. Daarbij zijn wij er nog steeds van overtuigd dat daarvoor technische middelen beschikbaar zijn. Het voortleven van dit soort fakenews is uitermate beschadigend voor alle slachtoffers in deze kwestie en de gemeenschap van Bodegraven-Reeuwijk als geheel. Daar willen wij als gemeente voor opkomen.”