Afbeelding

Op koers

Algemeen Politici aan het woord

De begroting voor 2023 ligt er. Dat is best even slikken. Er wordt flink bezuinigd en we gaan ook nog de lasten verhogen. Dat is wat we hebben afgesproken met elkaar. Het herstelplan ligt er niet voor niks en laat ons geen keuze. D66 neemt mede de verantwoordelijkheid om de financiën weer gezond te maken.

Maar wat betekent dat nou, die verhoging? Percentages, daar kan je alle kanten mee op. Wat is het in euro’s? Voor het gemiddelde koophuis gaat het over zo’n 11 euro per maand. Het is niet niks maar ook geen reden voor grote somberheid voor de meeste mensen. Ondernemers betalen zo’n 50 tot 100 euro per maand meer. Een behoorlijke inhaalslag die de te lage belasting van de afgelopen jaren gaat compenseren. Huurders betalen straks een paar euro per maand meer dan nu.

Dat de verhoging nodig is, dat is wel duidelijk. Er zijn een hoop dingen die de gemeente echt moet blijven doen die ook duurder worden. Ik denk bijvoorbeeld aan zorg voor jongeren, goed onderwijs, verduurzamen van bedrijven en woningen. Het afbouwen van onze schulden is ook echt nodig, om later niet voor enorme problemen te komen staan.

Natuurlijk laten we niemand laten vallen. D66 vraagt aandacht voor inzet op schuldhulpverlening. Laten we blijven zorgen dat ieder kind dezelfde kansen heeft. Dat we onze ouderen ondersteunen en statushouders goed opvangen.

Met deze begroting wordt onze toekomst wel een stuk zonniger dan het had kunnen zijn. De begroting is sluitend en toekomstgericht. Door met elkaar de schouders eronder te zetten, waarbij de sterksten het meeste dragen, houden we onze gemeente mooi.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën