Arthur van Dijk (l) en Robin Kersbergen (r) met de winnaars: leerlingen van De Bron (l) en Speel- en Werkhoeve (r). Beeld: Loes Kamer
Arthur van Dijk (l) en Robin Kersbergen (r) met de winnaars: leerlingen van De Bron (l) en Speel- en Werkhoeve (r). Beeld: Loes Kamer
Hoofdtitel

Kinderklimaattop 2022 geslaagde happening

Algemeen Duurzaam Human Interest

Spannende strijd om publieksprijs en juryprijs

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De opwinding was groot afgelopen vrijdag in het Evertshuis, waar ruim 180 leerlingen van acht groepen 7 en 8 van zeven verschillende basisscholen uit drie kernen van de gemeente streden om de publieksprijs en juryprijs van de vierde Kinderklimaattop. De publieksprijs ging naar de Speel- en Werkhoeve uit Bodegraven; De Bron uit Reeuwijk-Dorp wist de juryprijs in de wacht te slepen. Aan beide prijzen was een geldbedrag van 500 euro verbonden, door de scholen te gebruiken voor duurzaamheidsprojecten.

door Loes Kamer

De Kinderklimaattop is een landelijke evenement rond de Dag van de Duurzaamheid. Het wordt in Bodegraven-Reeuwijk georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland. Leerlingen hadden de opdracht een duurzame speeltuin te ontwerpen, die werd beoordeeld door de leerlingen zelf voor de publieksprijs en door een vakjury voor de juryprijs. De presentatie was in handen van ODMH-medewerker en adviseur klimaatadaptatie van de gemeente Bas de Jongh, die de spanning nog extra op wist te voeren. 

Voorbereiding

Het thema van de Kinderklimaattop was dit keer ‘klimaatadaptatie’. Een maand lang hebben de leerlingen zich op school kunnen voorbereiden door zich te verdiepen in hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. Door Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie De Zwanebloem werden lessen rond deze thema’s op de scholen verzorgd. Ook werden er speciale tekenlessen gegeven met het oog op het visualiseren van het speeltuin-ontwerp. “Vooral de tekenlessen waren erg leuk,” verklaren een paar enthousiaste leerlingen desgevraagd. 

Met de opgedane kennis gingen vijf scholen uit Bodegraven (KC Wereldweijde, Prinses Beatrixschool, Speel- en Werkhoeve, Da Costaschool en IKC Schatrijk), Driebruggen (De Wegwijzer) en Reeuwijk-Dorp (De Bron) aan de slag om op drie plekken in de gemeente duurzame ontwerpen voor een speeltuin te ontwikkelen. De leerlingen waren zo enthousiast, dat ze helemaal los gingen bij het uitvoeren van de opdracht, werd door sommige leerkrachten verteld.

De speeltuin-ontwerpen moesten aan een aantal criteria voldoen. Zo moest er een bepaald aantal bomen in verwerkt worden en moesten de speeltoestellen passen bij de leeftijdsgroepen waar ze voor bedoeld zijn. Er moest rekening worden gehouden met een bepaald aantal zitplaatsen voor begeleidende volwassenen en aspecten als de duurzaamheid van de materialen, veiligheid, hittestress, waterafvoer en biodiversiteit - veel verschillende en de juiste bloemetjes en beestjes bij elkaar. De ideeën werden door elke school verwerkt in een presentatie en een ontwerp in de vorm van een maquette, die beide in het Evertshuis werden gepresenteerd. 

Beoordeling

Voor de beoordeling van de publieksprijs werd na de presentatie van elke school gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen door leerlingen van de andere scholen. “De vragen waren kritisch en inhoudelijk heel scherp,” vertelt wethouder Robin Kersbergen na afloop. “Het is duidelijk dat de leerlingen zich enorm in het onderwerp verdiept hebben en precies weten waar het om draait bij klimaatadaptatie.” Stembriefjes gaven volgens een puntensysteem uitsluitsel over de winnaar. Deze prijs ging naar de Speel- en Werkhoeve uit Bodegraven.

De vakjury voor de juryprijs werd gevormd door wethouder van klimaatadaptatie Robin Kersbergen en aankomend klimaatburgemeester van de gemeente Arthur van Dijk, aangevuld door Anne Berkheij en Nienke Adelerhof, twee gemeenteambtenaren van het team Duurzaamheid. Voor de beoordeling van de juryprijs letten zij op de presentatie, de maquette en de wijze waarop vragen werden beantwoord. Arthur van Dijk: “Wij zijn echt onder de indruk van de creativiteit en de verfrissende blik waarmee de kinderen tegen dit onderwerp aankijken. Zij hebben dingen bedacht die wij echt kunnen gebruiken.” De Bron uit Reeuwijk-Dorp werd de trotse winnaar van de juryprijs.

Na afloop werden de leerlingen van de winnende scholen nog verrast met een zakje bloembollen. De deelnemende scholen en de organisatie uit Bodegraven-Reeuwijk kunnen terugkijken op een uiterst geslaagde Kinderklimaattop 2022.

De maquette van De Bron, winnaar van de Juryprijs. Beeld: Loes Kamer
Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Presentatie van het idee. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De winnaars van de juryprijs, leerlingen van De Bron, met hun maquette. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën