Vol verwachting kijken William Heij en Anita Nugteren uit naar de komst van Sinterklaas. Beeld: Lisanne van Uunen
Vol verwachting kijken William Heij en Anita Nugteren uit naar de komst van Sinterklaas. Beeld: Lisanne van Uunen

Sinterklaas Organisatie Bodegraven kijkt uit naar intocht

Algemeen Agenda Human Interest

BODEGRAVEN - Op 19 november om 14.00 uur komen Sinterklaas en zijn pieten weer als vanouds aan in Bodegraven. Na twee versoberde coronajaren waarvan de intocht één keer gecanceld werd en één keer plaatsvond in het Evertshuis, vaart Sint dit keer niet ons dorpje voorbij. Drijvende krachten achter de organisatie William Heij en Anita Nugteren-Goedhart zetten alle zeilen bij om er weer er een heerlijke intocht van te maken voor alle kinderen van ons dorp.

door Lisanne van Uunen

De Sinterklaastraditie blijft magisch. De goedheiligman komt half november aan in ons land om de kinderharten te vervullen van verwachting en om lekkers mee te nemen en met een beetje geluk, cadeautjes. De landelijk intocht is dit jaar op 12 november. Een week later doet de Sint ons dorp in eigen persoon aan. Sinterklaas komt om 14.00 uur aan met de boot via de Rijnbrug, waar hij in de sluis welkom wordt geheten en wordt toegezongen. Daarna vaart hij door naar de Rijnkade om daar aan te meren, zijn paard te bestijgen en de route op Ozosnel te vervolgen naar het Raadhuisplein. 

Op de route naar en het plein zelf kunnen alle kinderen komen kijken en zwaaien naar de Sint. Er wordt gezongen, gedanst en er zijn op het plein spelletjes te doen. Je kunt met pieten op de foto en de BOV-kleurplaten kunnen worden afgeleverd in de grote rode brievenbus van Sinterklaas. Onder de deelnemers worden leuke prijzen verloot. Sinterklaas vertrekt weer rond
15.30 uur.

Jubilerend duo

Voor William en Anita is het de tiende intocht die ze samen organiseren. “Natuurlijk doen we het niet alleen, er zijn zowel voor- als achter de schermen velen handjes die ons helpen, maar de basis leggen wij samen,” vertelt William. Ruim 11 jaar geleden ontmoette het duo elkaar toen Anita in de Sinterklaascommissie van de BOV terecht kwam en attent werd gemaakt op het professionele overkomen van het alter ego van William. Zo werd de eerst intocht een feit. Het klikte zo goed tussen de twee dat er niet alleen een duurzame samenwerking tussen de Sinterklaas Organisatie Bodegraven en de BOV volgde, maar ook een hechte vriendschap. 

Hoewel het duo het klappen van de zweep inmiddels kent, zijn er elk jaar wel uitdagingen om te overwinnen. “Vroeger kon je als organisatie de auto’s even handmatig tegenhouden, maar dat mag al lang niet meer. Er zijn wat dat betreft veel formaliteiten bij gekomen. Veiligheidsplannen, EHBO, verkeersregelaars. Het hoort er nu allemaal bij,” vertelt Anita met de paperassen voor haar neus. “Veel mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken om de intocht van twee uurtjes te regelen, maar het blijft het allemaal waard.”

Alter ego

William is voor veel Bodegravers onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Al 36 jaar kruipt hij in de wintermaanden in de rol van zijn alter ego. Dit is een rol die hem net zo perfect past als zijn Sinterklaaskostuum. In de aanloop naar 5 december zit zijn agenda naast de intocht dan ook afgeladen met bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken en natuurlijk de huisbezoeken op- en rond pakjesavond. Bij sommige gezinnen komt hij al vele jaren pakjes brengen, zelfs als de kinderen al weten van het grote geheim. “Wat is dat genieten! Vanzelfsprekend is het ook een drukke en soms stressvolle tijd. Ik wil dat iedereen een geweldige Sinterklaasavond beleefd, dus dan dus dan komt mijn perfectionisme om de hoek kijken. De ervaring leert gelukkig dat het altijd wel weer goed komt,” aldus William.

Omdat de landelijke intocht dit jaar op 12 november plaatsvindt en lokale op 19 november, gaat hij voor het eerst kijken bij zijn collega in Hellevoetsluis. “Dat wilde ik heel graag nog een keer doen, dus dit is voor mij een unieke kans. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn om die intocht vanuit het publiek te bekijken, maar ik kan ook niet wachten om de Brugstraat in te rijden op het paard.”

Naast de intocht op 19 november in het centrum van Bodegraven bezoekt Sinterklaas ook de Vromade op 26 november van 11.00 tot 12.00 uur. Hij sluit van 12.15 tot 13.00 uur af bij de Rijnhoek Plaza. 

Advertentie

Categorieën