Ook na de presentaties gingen de ondernemers geanimeerd in discussie. Beeld: OPBR
Ook na de presentaties gingen de ondernemers geanimeerd in discussie. Beeld: OPBR

Ondernemers zien mogelijkheden energiekosten te beteugelen

Algemeen Bedrijfsberichten Duurzaam Ondernemers

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Met ruim 70 ondernemers was de zaal bij Vergeer Holland tot de laatste stoelen gevuld voor het symposium ‘Duurzame daling energiekosten’ van OPBR Duurzaam. De zes sprekers maakten duidelijk dat investeren in duurzaamheid niet alleen noodzakelijk, maar ook heel voordelig kan zijn.

Gastheer Diederik Vergeer sprak als eerste over de duurzame bouw van het nieuwe pand ‘Next Generation’ van Vergeer Holland op bedrijventerrein Broekvelden. Het pand heeft de hoogste score ‘OUTSTANDING’ gekregen van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM, en volgens Diederik was die score zelfs nodig om het te kunnen bouwen. “Alleen omdat we zo duurzaam wilden bouwen, konden we genoeg financiering krijgen, met ook nog een lagere rente.”

Zonnepanelen op je bedrijfsdak

Wim Jaap Hagoort van Bouwcombinatie Bodegraven vertelde hoe hij in samenwerking met Jan Bouwens van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk zijn dak had volgelegd met zonnepanelen. “Het was gewoon een goede investering,” zegt Wim Jaap. “Met 74 panelen hebben we ruim voldoende om zelfvoorzienend te zijn in ons gasloze pand, daarnaast was nog ruimte voor 372 panelen voor de Energiecoöperatie.” De investering voor Bouwcombinatie was € 17.500. De verwachte terugverdientijd is 6 jaar en de totale opbrengst maar liefst 132.000 over de levensduur van de panelen (25 jaar) bij een stijging van de energieprijs met 10 procent. “Met de huidige prijzen is het nog veel meer.”

Als een ondernemer een deel van zijn dak ter beschikking stelt, neemt de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk al het regelwerk voor zijn rekening. De ondernemer krijgt simpelweg een factuurtje voor zijn/haar eigen deel en een bedrag voor de huur van het dak.

Hulp bij besparen en opwekken

Teun Bokhoven is voorzitter van het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB MH). Op het symposium vertelde hij hoe SEB MH met drie consulenten ondernemers bijstaat: “Ten eerste wijzen we ondernemers de weg in de wettelijk verplichte maatregelen en niet-verplichte mogelijkheden om te besparen. Ten tweede denken we mee over de opwekking van duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen op je bedrijfsdak in samenwerking met een energiecoöperatie.”

Ten derde stimuleert SEB MH de transitie van bedrijventerreinen. “We zijn nu bezig met een aantal pilots om de mogelijkheden van collectieve energie-inkoop en omschakeling naar gasloos te onderzoeken.”

Bestaande bouw van het gas af

Arjen Lok van Lok installaties presenteerde een overzichtelijk stappenplan hoe je bestaande bouw van het gas af kunt krijgen, onder andere aan de hand van zijn eigen pand. “Elk pand kan van het gas af,” zei Arjen, “maar bij bestaande bouw is het altijd maatwerk. Je moet een goed plan maken.”

De eerste stap is het beperken van de energievraag met isolatie en het slim inregelen van de warmte-installatie. De tweede stap is een meerjarenplan maken. Arjen: “Wij moesten sowieso een investering doen in airco en vloerverwarming in de kantine. Nu hebben we € 39.500 extra betaald om helemaal van het gas af te gaan. Met de energieprijzen van 2019 betekende dat voor de extra investering een terugverdientijd van 10 jaar, met de huidige energieprijzen zou dat zelfs maar 4 jaar zijn.”

Goedkope energie op lokale energiemarkt

Als laatste spreker vertelde Mark Kok van ECCO over de mogelijkheden van een lokaal energiehandelsplatform. Hier kunnen lokale ondernemers gezamenlijk energie van en aan elkaar (ver)kopen buiten traditionele energieleveranciers als Vattenfall of Greenchoice om. “Door de ‘middle man’ uit te schakelen is de energie gemiddeld goedkoper en blijft het geld in de regio.”

Uitgebreider verslag op www.opbr.nl

Mark Kok van ECCO sprak over de mogelijkheden van een lokaal energiehandelsplatform. Beeld: OPBR
Beeld: OPBR

Advertentie

Categorieën