Van Heijningen met Tess Schouten. Beeld: twitter account Erik van Heijningen
Van Heijningen met Tess Schouten. Beeld: twitter account Erik van Heijningen

Waarnemer Erik van Heijningen nu (even) ambteloos burger

Algemeen Human Interest Overheid

BODEGRAVEN- REEUWIJK - Zestien maanden geleden gaf Erik van Heijningen zijn baan bij de Raad van State op om waarnemend burgemeester te worden van Bodegraven-Reeuwijk. Zonder direct vooruitzicht op een nieuwe baan verlaat hij nu onze gemeente; maandag 16 januari installeert hij zijn opvolger Michiel Grauss. Die avond rijdt hij als ambteloos burger naar huis.

door Henri Stolwijk

Angst voor de toekomst heeft hij bepaald niet. ”Ik heb echt geen idee, ik heb ook niks in mijn binnenzak, speel geen spelletjes. De toekomst is wat ongewis, dat hoort bij het waarnemend burgemeesterschap. Maar er komt wel weer wat op mijn pad,” zegt hij vol vertrouwen.

Dat zou dan zomaar eens een functie als waarnemend burgemeester in een nieuwe gemeente kunnen zijn, want in het verleden heeft hij die functie ook al bekleed.

Persoonlijke felicitaties

Sowieso zal hij zich als bestuurslid van de FINA (Wereldzwembond) trouwens niet gaan vervelen. Grappig detail: onlangs kon hij dankzij die nevenfunctie in Melbourne tijdens het WK kortebaan zwemster Tes Schouten als burgemeester van haar woonplaats persoonlijk feliciteren met haar zilveren medaille op de 100 meter schoolslag en de bronzen plak op de 200 meter.

Van Heijningen kijkt enigszins weemoedig terug op zijn werk in onze gemeente. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad. “Sommige mensen zeggen tegen mij in deze fase: nu ga je onthechten. Maar ik ga helemaal niet onthechten. Ik ben gehecht aan deze gemeente, aan de mensen om me heen met wie ik prima heb samengewerkt. Loslaten, dat is best lastig, zeker omdat ik iemand ben die ook wel ‘in control’ wil zijn.”

Aanvoerder

De vraag is natuurlijk of je als waarnemer in zestien maanden invloed kunt uitoefenen. Van Heijningen vindt van wel. “Je moet voor jezelf nooit standbeelden willen oprichten. Ik ben een teamspeler, maar wel de aanvoerder van het team. Dat ben ik hier ook geweest, dat zit in je. Maar het is echt het teamwork dat de prestaties verricht. Ik heb een bijdrage mogen leveren aan het teamwork.”

Van Heijningen heeft in elk geval eraan bijgedragen dat de lokale politiek verder naar voren kijkt. Er ligt een concreet document ‘Eerlijk aan de slag’ vol met plannen en ideeën, waaraan ook een doelstelling qua uitvoering hangt. “Gemeenteraad en college hebben de afgelopen periode laten zien waar dit schip naartoe moet. Daarvoor moet je verder kijken dan de voorplecht. Ik ben trots op de koers die is uitgezet.”

Want dat was wel een makke in deze gemeente, oordeelt de vertrekkende waarnemer. Een van de opgaven was de gemeentelijke organisatie opnieuw op poten te zetten. Van de circa tweehonderd ambtenaren zijn er het afgelopen jaar rond de tachtig vertrokken en vervangen. Van Heijningen noemt de kwaliteit binnen het apparaat “verfrissend en goed”. “Maar de setting, de cultuur van de organisatie was met het credo ‘zelfsturend’ niet goed op poten gezet. Daar moest echt iets veranderen. Natuurlijk is de arbeidsmarkt lastig, maar mensen willen werken voor een organisatie die ambitie heeft, die koers zet. We gaan het echt nog beter doen.”

Dienstverlening verbeteren

Een van de doelstellingen in het nieuwe collegeprogramma is de dienstverlening te verbeteren. “Voor de buitenwereld was het heel moeilijk in deze organisatie een aanspreekpunt te vinden, om dezelfde persoon te blijven spreken over hetzelfde onderwerp. Daar was ook boosheid over. Ik denk dat met meer structuur en koers dit ook beter georganiseerd kan worden, dat de wethouders niet de ambtenaar hoeven te spelen. Ze werden heel diep de organisatie in gezogen. We durven nu beter te kiezen. Daardoor gaan we met elkaar die buitenwereld beter bedienen.”

Advertentie

Categorieën