Originele gravures in het Wierickehuis. Beeld: Michiel van de Burgt
Originele gravures in het Wierickehuis. Beeld: Michiel van de Burgt

Gravures en een eeuwenoude schedel

Algemeen Agenda Cultuur

NIEUWERBRUG - De jubileumtentoonstelling ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ is het komende half jaar te zien in het Wierickehuis. In de tentoonstelling vertellen originele voorwerpen en gravures het verhaal van dit bijzondere hoofdkwartier.

Afgelopen jaar vond het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie plaats. Tijdens het Rampjaar 1672 heeft dit bijzondere waterwerk het machtige Franse leger tegen gehouden. Dat jaar was de Kruidenburg bij Bodegraven het prinselijk hoofdkwartier van Willem III. Hieromheen lag een groot legerkamp, verdedigd door drie schansen bij Nieuwerbrug. 

Op deze plek werd onderhandeld met Engeland over vrede, kwam Michiel de Ruijter op bezoek en vonden aanslagplegers op Johan de Witt een veilig onderdak. Bovendien is Willem III hier gevraagd om stadhouder te worden en is geprobeerd om hiervandaan Nieuwerbrug Woerden te bevrijden. 

De gravures laten zien hoe Franse troepen Zwammerdam en Bodegraven hebben verwoest, nadat ze over de bevroren waterlinie waren getrokken. En de schedel van een van de slachtoffers is in het Wierickehuis te zien.

De tentoonstelling is tot de zomervakantie te zien. Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.hoofdkwartier1672.nl.

Advertentie

Categorieën