Veenbonken. Beeld: Dick Voskamp
Veenbonken. Beeld: Dick Voskamp

Minicursus ‘Bagger en veenbonken, een probleem?

Algemeen Agenda Duurzaam

REEUWIJK - Moeten de Reeuwijkse Plassen uitgebaggerd worden of juist niet? Wat is goed voor de natuur? Dit thema staat centraal op de volgende minicursus van Natuuracademie Reeuwijkse Plassen. Woont u in of geniet u van het Plassengebied, geef u dan op. De cursus start met een excursie op zaterdagmorgen 11 februari en krijgt een vervolg met een theorie-avond op woensdag 15 februari.

Kijken, doen en in discussie

Tijdens de excursie neemt Bernard Benschop de deelnemers mee door het Plassengebied. Dit gebeurt per boot en met een kleine wandeling. Hij vertelt en laat zien welke effecten bagger heeft op de natuur en wat u met bagger en veenbonken kunt doen. Ook gaan de deelnemers zelf aan de slag. 

Op de theorie-avond wordt met een aantal kortere presentaties stilgestaan bij een aantal invalshoeken, zoals kenmerken van de Reeuwijkse bodems, wat is baggerslib, hoe ontstaan veenbonken, wat is veenoxidatie, wordt de waterkwaliteit en de natuur beter van baggeren en hoe kan bagger worden hergebruikt? 

Na een pauze gaat men met elkaar in gesprek via een paneldiscussie. Zijn baggerslib en veenbonken een probleem of een kans? Wat kunnen bewoners zelf doen? Ervaringen die tijdens de excursie zijn opgedaan, kunnen dan ook besproken worden.

Praktische informatie

De excursie is gepland op zaterdagochtend 11 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Startpunt is de standplaats van de ijskar van Antonio op de Hortemansdijk, kruising Lecksdijk. Tip is om warme kleren aan te doen.

De theorie-avond op woensdag 15 februari duurt van 20.00 tot 22.00 uur. U bent vanaf 19.30 uur welkom voor een kop koffie of thee. Deze avond vindt plaats in de Kerk van Sluipwijk. 

Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van 10 euro per deelnemer voor beide dagdelen samen. Deze kan bij aanvang contant worden voldaan.

Wilt u deelnemen aan deze minicursus, stuur dan vóór 4 februari een mail met uw naam en adresgegevens naar coördinator Marlou Min: mmin@xs4all.nl. U krijgt na opgave meer informatie. Het kan zijn dat vanwege extreem weer de excursie moet worden afgeblazen, dat hoort u uiterlijk twee dagen van te voren.

De Natuuracademie Reeuwijkse Plassen

De Natuuracademie is een gezamenlijk initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe met ondersteuning van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De doelstelling van de Natuuracademie is om educatie over het plassengebied te realiseren. De Natuuracademie is primair gericht op bewoners, recreanten en gebruikers van het Plassengebied, maar iedereen is welkom.

Advertentie

Categorieën