Kom naar de voorstelling 'R11 vs. the A.I. Robot'.
Kom naar de voorstelling 'R11 vs. the A.I. Robot'.

R11 vs. the A.I. Robot

Algemeen Agenda Cultuur

BODEGRAVEN - Vrijdag 27 januari bundelen componist/arrangeur Bob Zimmerman (o.a. Süskind, het Metropole Orkest en tv-programma Maestro) en slagwerker en componist Rob Verdurmen (Willem Breuker Kollektief en het Zuidelijk Toneel) hun muzikale krachten en ideeën voor het realiseren van een voorstelling over het gebruik van digitale technologie in de science fiction-filmmuziek. Arrangeur Bob Zimmerman interviewt arrangeur Bob Zimmerman.

Zeg Bob, ‘R11 vs. the A.I. Robot’, dat is me nogal een ingewikkelde en duistere titel! Waar gaat het allemaal over?

Nou Bob, dat zal ik je eens haarfijn uit de doeken doen. ‘R11’ is de naam van het bandje dat speelt op vrijdag 27 januari in het Evertshuis in Bodegraven. ‘Vs.’ is Engels en betekent ‘versus’, oftewel ‘tegenover’. Dat ‘A.I.’ staat voor ‘artificial intelligence’, oftewel kunstmatige intelligentie. We hebben een heuse robot erbij die kan componeren, je weet niet wat je hoort! Vanwege die A.I. is ze ‘AIMÉE’ genoemd door haar ontwerper, de briljante Wout Bremer. Met andere woorden, in de voorstelling nemen live musici het op tegen een componerende robot, en het is de vraag wie er gaat winnen die vrijdag!

Je hoort daar op dit moment nogal veel over, A.I. of K.I., computers die zelf teksten kunnen genereren en zo. Dat is nog een heel ding bij scholieren die opstellen moeten schrijven… dat noemen ze ChatGTP. Kan AIMÉE ook zo bedrieglijk goed componeren?

En nog snel ook! Als je een kort themaatje invoert, staat er binnen een paar seconden een paar minuten muziek in noten op notenbalken op je computerscherm, ook hoorbaar als je wilt, met net zoveel instrumenten als je maar wilt. Griezelig voor ons componisten en arrangeurs! Zijn we binnenkort brodeloos?

En wat hoort het publiek daarvan op 27 januari in het Evertshuis?

Dat verklap ik nog niet… maar horen gaan ze het zeker! Gelukkig wordt er door het bandje R11 ook gewoon heerlijk live muziek gespeeld, zoals het hoort!

R11 bestaat zeker uit elf muzikanten, of zeggen jullie liever musici?

Dat maakt niet zoveel uit. Nee, R11 bestaat uit zeven spelers: drie blazers, twee strijkers en twee slagwerkers. Eerlijk gezegd weten we zelf niet meer zo goed waarom we ‘R11’ heten. Wel dat die R niet voor Robot staat, maar voor Rob; Rob Verdurmen is namelijk al tientallen jaren de vaste drummer van het Willem Breuker Kollektief en de bedenker van al dit moois. Hij is ook de componist van veel van de muziek die gespeeld gaat worden op 27 januari in het Evertshuis, of had ik dat al gezegd? Aanvang 20.00 uur.

En wat voor muziek gaan we dan horen die níet door een robot gecomponeerd is?

Om bij het thema te blijven: heerlijke muziek uit science fiction films zoals ‘Star Wars’, ‘I Robot’ en ‘2001: A Space Odyssey’. Die heb ik dan weer gearrangeerd voor de zeven spelers van R11. Filmmuziek is zeg maar echt mijn ding! En verder gloednieuwe eigen composities van Rob Verdurmen, onze drummer, geïnspireerd door science-fictionmuziek.

OK, blazers, strijkers, slagwerkers… klinkt als een soort mini-orkestje.

Jazeker, en bepaald niet de minsten! Het was een vreugde voor me om voor ze te mogen schrijven. De multiblazers (vooral saxofoons) zijn David Kweksilber, Alex Coke en Rutger van Otterloo. Dan zijn er celliste Susanne Rosmolen en contrabassist Quirijn van Regteren Altena. Percussioniste Tatiana Koleva en onze componerende drummer Rob Verdurmen maken de samenstelling compleet.

Ik begin te snappen wat we gaan horen. Maar je hebt het over filmmuziek, krijgen we ook nog wat te zien?

Natuurlijk! We hebben Martijn Grootendorst als live ‘VJ’, videojockey. Hij ontwierp prachtige beelden, graphics en zelfs korte, verrassende filmclips. Geluidskunstenaar Guido Nieuwdorp laat de band prachtig klinken en we hebben ons voor het gebeuren op het podium laten adviseren door regisseur Saskia Bonarius.

Een kaartje kost 10 euro. Voor meer informatie en kaarten kijk op www.evertshuis.nl.

Advertentie

Categorieën