Mogelijke locatie opvang asielzoekers. Beeld: Bert Verver
Mogelijke locatie opvang asielzoekers. Beeld: Bert Verver

Raad buigt zich over opvang

Algemeen Human Interest Overheid


BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeenteraad buigt zich op 1 februari in een extra bijeenkomst over de plannen om honderd jonge asielzoekers te huisvesten aan de Goudseweg. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft de gemeente gevraagd om medewerking om deze opvang te realiseren ter vervanging van de opvang in het Gr8 hotel.

door Henri Stolwijk

In een brief aan de raad heeft het college van B en W gemeld dat het “ook een taak voor Bodegraven-Reeuwijk” is een bijdrage te leveren aan een “adequate opvang van vreemdelingen in Nederland”. Het COA heeft zelf de plek gekozen. Daarbij zou rekening gehouden zijn met de plannen van We Living en bouwbedrijf De Vries en Verburg honderd arbeidsmigranten te huisvesten op het aangrenzende perceel. Ook aan die plannen wil het college meewerken.

Breder verband

De kwestie stond vorige week op de agenda van de commissie Ruimte. Commissieleden van diverse partijen gaven echter aan deze problematiek in breder verband te willen bespreken. Wethouder Dirk-Jan Knol leidde dit in. “Het is al eerder aangegeven dat formeel het college de bevoegdheid heeft in dit proces, maar wij vinden het belangrijk om de raad mee te nemen in dat proces en vooral input op te halen.”

Hennie Castelein (BBR) stelde voor om het voorstel in groter verband dan de commissie Ruimte te bespreken. “Dit plan kent veel meer facetten, zoals maatschappelijke impact, financiële risico’s en veiligheid.”

Spoed

Daarbij drong Jan van Rooijen (CDA) aan op spoed. “De trein rijdt al. We hebben nu de kans voorwaarden te stellen, we moeten onszelf niet te kort doen door de trein te missen.” VVD’er Kees-Willem van Os vond juist dat druk geen rol mag spelen. ”Wij gaan over de plek, misschien zijn er wel meer percelen. Ik zeg niet dat we het op de lange baan moeten gooien, maar laten we geen paniekvoetbal spelen.”

Uiteindelijk is besloten om dit onderwerp, in een aparte bijeenkomst, op 1 februari verder te bespreken.

Advertentie

Categorieën