Afbeelding

Met elkaar trots

Algemeen Anders bekeken Human Interest

Je bekijkt de wereld altijd door je eigen ogen, we zien niet altijd hetzelfde. Je moet echter bij wijze van spreken wel nagenoeg blind zijn om initiatieven die het leven in onze eigen dorpen en wijken een beetje mooier kleuren te missen. Een paar willekeurige voorbeelden, de lijst kun je naar eigen inzicht flink uitbreiden. 

In zowel Bodegraven als Reeuwijk is een voedselbank actief, onderdeel van de Goudse. Treurig is dat de afgelopen maanden het aantal mensen dat gebruik mag maken van de Voedselbank in Bodegraven meer dan verdubbeld is tot ongeveer zestig, in Reeuwijk zijn dat er bijna twintig. Die mensen leven op of rond het bestaansminimum, je moet minder dan 300 euro per maand overhouden voor voedsel en kleding om in aanmerking te komen. Per kind komt daar 110 euro bij. Wekelijks zijn vrijwilligers actief om voor die mensen een pakket samen te stellen. Lokale bedrijven in zowel Reeuwijk als Bodegraven stellen waren ter beschikking, een kerkgenootschap uit Waarder doneert maandelijks 500 euro, particulieren dragen bij. Dankzij al die inzet wordt leed gestild en honger voorkomen.

Iets heel anders: sinds 2016 rijdt in Bodegraven een elektrisch ondersteunde BuddyBike. Circa dertig vrijwilligers fietsen regelmatig met mensen die dat niet (meer) zelfstandig kunnen een rondje, drinken een kopje koffie en praten bij. Kortom, aandacht voor elkaar, hoe mooi is dat. Op initiatief van Joost Rooms is een inzamelingsactie gestart om geld op te halen voor het noodzakelijke onderhoud. Dit weekeinde was de stand al rond de 5300 euro, meer dan twee keer het streefbedrag. Stilletjes wordt nu gehoopt dat voldoende geld binnenkomt voor een tweede fiets, om nog meer mensen een verzetje te bieden. 

En om de opsomming te beëindigen: in Reeuwijk-Dorp wordt een voormalig klooster/kleuterschool/kantoor verbouwd tot wooneenheden voor alleenstaande ouderen. De aankoop is lokaal gefinancierd(!), de verbouwing wordt (deels) door vrijwilligers uitgevoerd. Zo kunnen die ouderen straks op het eigen dorp blijven wonen. Al de genoemde initiatieven tonen de kracht van onze gemeenschap. Als je daar met elkaar niet trots op bent…

Advertentie

Categorieën