Optreden op de markt in Gouda. Beeld: Boreftse Zangers
Optreden op de markt in Gouda. Beeld: Boreftse Zangers

Jubileumconcert De Boreftse Zangers: ‘Zingen maakt blij!’

Algemeen Agenda Human Interest

BODEGRAVEN - Zondagmiddag 2 april vieren De Boreftse Zangers hun 12,5-jarig bestaan met een vrolijk jubileumconcert in het Evertshuis. 2,5 jaar geleden was het koor al van plan zijn 10-jarig bestaan te vieren, maar een bekend virusje gooide destijds roet in het eten. De koorleden maken zich nu op voor het koperen bestaan, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, want ze houden van een feestje!

door Ans van Heck

Het koor uit Bodegraven is in 2010 spontaan ontstaan uit een wandelclubje. De koorleden komen allemaal uit Bodegraven en de omliggende regio. Het programma voor hun 12,5-jarig jubileum is nu zo goed als rond. Op zondag 2 april vindt tussen 14.00 en 16.00 uur het jubileumconcert plaats. Plaats van handeling is het Evertshuis, waar alle gasten vanaf 13.00 uur welkom zijn. En ja, ook de bar is dan al open! 

Het eerste gedeelte van het concert zal bestaan uit een mix van oud-Hollandse en vissersliedjes. In de pauze wordt een hapje en een drankje geserveerd en daarna heeft het koor allerlei hedendaagse liedjes op haar programma staan. Helly Logeman, voorzitter van het koor, benadrukt dat iedereen vooral wordt uitgenodigd om gezellig mee te zingen, want dat is waar het om draait bij dit koor: gezelligheid en saamhorigheid. 

Daarnaast houdt het koor op 12 mei nog een eigen feestje, alleen voor de leden en hun introducees. Dit wordt een feestavond met vooral veel gezamenlijk zingen, eten en drinken en spontane optredens van leden. 

Gezelligheid en saamhorigheid

Elke vrijdagmiddag, wanneer het koor bij elkaar komt om te oefenen, spat de gezelligheid ervan af. De sfeer is ontzettend goed. Helly: “Zingen maakt je blij! Ik heb eigenlijk altijd al willen zingen. Bij de Boreftse Zangers was de deelname laagdrempelig: we zijn allemaal 50+ en je hoeft niet nog niet te kunnen zingen om mee te doen. Op vrijdagochtend sta ik nu altijd helemaal blij op met het vooruitzicht ’s middags lekker te gaan zingen. ’s Avonds thuis zitten de liedjes nog steeds in mijn hoofd voor een goed begin van het weekend.”

Ria Peerdeman, die pers en publiciteit voor haar rekening neemt, vult aan: “Zingen is voor veel mensen echt een vitamine. Ik ben ooit lid geworden nadat ik als redactielid bij de ANWB een reportage maakte over de Boreftse Zangers. De muziek die het koor zong (en nog steeds zingt) sprak mij erg aan. We zingen shanty, droevige liederen die onder andere gaan over zeelui die vergaan, maar ook veel vrolijke liedjes. Dat geeft energie.” Ria vindt de stemmen in het koor ook mooi bij elkaar passen. “We bestaan voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen, dat is een mooie mix. Daarnaast hebben we een eigen zeskoppig orkest.”

Ellen Boersma, een van de oprichters van het koor, vertelt dat het koor wekelijks een nieuwsbrief uitbrengt waarmee alle leden op de hoogte worden gehouden van zaken als aankondigingen van nieuwe optredens, wie er moet trakteren - er is elke week wel iemand jarig - en of er iemand ziek is. In de zomermaanden, als het koor niet oefent, komen de mensen die tweestemmig zingen vaak toch bij elkaar om te oefenen. Ria organiseert elk jaar met kerst een lunch waar ieder koorlid welkom is. Ellen: “Zo zorgen we ervoor dat niemand kerst alleen hoeft te vieren.” Wederom gaat het om die samenhorigheid en gezelligheid die de leden zo belangrijk vinden. Maar ook dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wordt er weer gezongen.

Kaarten

Toegangskaarten voor het concert à 10 euro kunnen worden besteld via 06-15470547 of op vrijdagmiddag tussen 13.15 en 15.45 uur tijdens de repetitie in de Ichtuskerk bij station Bodegraven. Kijk voor meer informatie op: www.deboreftsezangers.nl.

Gezellige napraat na een optreden. Beeld: Boreftse Zangers
Een optreden onder de zon. Beeld: Boreftse Zangers

Advertentie

Categorieën