Weijpoortse molen. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk
Weijpoortse molen. Beeld: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk

Inwoners Zuid-Holland bepalen toekomst van het platteland

Algemeen Human Interest Overheid

BODEGRAVEN - Op zaterdag 11 maart is een Burgerakkoord over de Toekomst van het Platteland gesloten. In Fort Wierickeschans heeft een groep ingelote inwoners in vier bijeenkomsten als Burgerberaad G1000Zuid-Holland nagedacht over de toekomst van de provincie.

Het burgerberaad ‘Toekomst van het Platteland’ bestaat uit een groep van 106 gelote inwoners uit de provincie, die samen heeft nagedacht over de toekomst van het platteland. In kleine groepen verdiepten zij zich deelonderwerpen en stelden ‘beslispunten’ voor aan de andere groepen. 44 van de 53 beslispunten werden aangenomen. Die vormen nu samen het Burgerakkoord.

Inhoud Burgerakkoord

Het Burgerakkoord is verdeeld in twaalf onderwerpen en schetst een toekomst waarin de agrarische sector (financieel) wordt gestimuleerd om meer aan natuurbeheer, biologische landbouw, energieopwekking en niet-agrarische activiteiten te doen. Zo zouden boeren 5-jarige steun kunnen krijgen om om te schakelen naar biologische landbouw en moet samenwerking tussen boeren in één polder worden gestimuleerd.

Deze ideeën worden aangevuld met het toegankelijker maken van het platteland. Zo moet er meer aandacht voor landbouw komen in het onderwijs en moeten dorpen zeker zijn van basisvoorzieningen als een basisschool en een buurtsuper. Ook moeten deze plekken bereikbaar blijven met het Openbaar Vervoer. Daarbij moet lokaal kopen worden gestimuleerd en wordt gestreefd naar energie- en voedselonafhankelijkheid in de regio.

Het akkoord maakt ook een uitstapje naar ruimtelijke ordening. Er wordt voorgesteld een kaart te tekenen waarin duidelijk is hoeveel ruimte er is in de provincie voor wonen, landbouw, industrie, natuur en recreatie. 

Ten slotte moet de overheid toegankelijker worden, bijvoorbeeld met een platform voor plattelands-burgerinitiatieven en een lokaal gesprekspunt over duurzaamheid. Alle communicatie moet bovendien begrijpelijk zijn voor iedereen.

Naar de provincie

Het Burgerakkoord wordt 25 maart gepresenteerd tijdens de slotconferentie in Den Haag.

Advertentie

Categorieën