Imelda, Quint en kinderen. Archieffoto 2018.
Imelda, Quint en kinderen. Archieffoto 2018.

Langerak viert 75 jaar ondernemen met klant én medewerker

Algemeen Ondernemers

BODEGRAVEN - Afgelopen weekend vierde de familie Langerak officieel 75 jarig ondernemerschap. Wat op 8 mei 1948 begon met de slagerij in IJsselstein van Bets en Bertus Langerak, resulteert in 2023 in drie Langerak JUMBO supermarkten waarvan twee in Bodegraven en één in Woerden. Als derde generatie laten de neven Quint en Jurgen Langerak dit niet ongemerkt voorbij gaan en bieden de klanten 75 dagen lang speciale aanbiedingen én boodschappenbingo. Alle medewerkers werden afgelopen zondag getrakteerd op een groots feest met optredens van onder andere Mart Hoogkamer.  

door Lisanne van Uunen

De Bodegraafse JUMBO winkels in Broekvelden en op het Raadhuisplein worden gerund door Quint Langerak. Als jongen van veertien begon hij al in de vulploeg en hoewel het niet meteen vast stond dat hij de winkel van zijn ouders, Mary-Lou en Ruud Langerak, zou overnemen, is dat toch zo gelopen. “Het was niet altijd mijn ambitie om de winkels over te nemen. Als jonge puber is het niet makkelijk om keuzes te maken die jouw toekomst gaan bepalen. Er zijn meerdere momenten geweest dat ik mijn pijlen op een functie buiten onze eigen winkels gericht had maar dan kwam er toch een interessante functie in het familiebedrijf vrij waar ik een nieuwe uitdaging in vond. Natuurlijk keken mensen me wel eens aan als ‘dat zoontje van de baas’. Feitelijk is het ook helemaal waar, maar ik heb de kansen die ik kreeg gegrepen en tegelijk heb ik ook veel en hard gewerkt om hier te komen” vertelt Quint Langerak. Op het moment dat hij aan de slag kon als bedrijfsleider in de vestiging Broekvelden, kwam voor Quint een kantelpunt; ‘… ik kwam erachter dat ik dat echt goed kon en als jong team boekten we aanzienlijke verbeteringen in de winkel en in de omzet. Dat was voor mij een motivator om samen met mijn ouders te gaan praten over een overname. Ik ben ongelooflijk trots dat het ons allemaal is gelukt’. 

Derde generatie aan het roer

In 2018, nu vijf jaar geleden kwamen beide Bodegraafse JUMBO’s in handen van Quint en zijn vrouw Imelda als derde generatie Langerak. Hoewel Quint de dagelijkse bedrijfsvoering van de JUMBO’s op zich neemt, mag de rol van zijn vrouw niet worden uitgevlakt. Zij speelt een belangrijke rol in het opleiden van de medewerkers en is samen met Cheyenne Humme het gezicht naar buiten toe op evenementen zoals de Najaarsmarkt en de Halloween tocht. Zijn neef Jurgen nam in 2021 de winkel in Woerden over met zijn vrouw Priscilla. Zowel zakelijk al privé gaan de neven goed met elkaar om, ze zijn zelfs al een paar keer met hun gezinnen op vakantie geweest in Italië. “Dat we gezamenlijk ons jubileum zouden gaan vieren lag dus wel een beetje voor de hand. Het 65 jarig jubileum in de toenmalige C1000 formule, staat ons beide nog goed bij en daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken om ook van de 75 jaar een groots feest van te maken” deelt een trotse Quint. In de jubileumkrant die alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk én Woerden hebben ontvangen kan de gehele geschiedenis van de Langerak winkels worden geraadpleegd.

Zwemmen in JUMBO Lemon

“Zonder medewerkers zijn we niets. Daarvoor zijn we dankbaar en dat hebben we dit jaar extra laten blijken door een groots feest te geven met onder andere een optreden van Mart Hoogkamer”, vertelt Quint enthousiast.… “en wat was een knalfeest. Het was echt een groots festijn waar ook de tweede generatie Langerak aanwezig was en volgens mij heeft iedereen zich prima vermaakt! Alle eer voor de organisatie mag naar Cheyenne (red. bedrijfsleidster bij JUMBO Langerak), zij is vanaf de start van de voorbereidingen op het 75 jarig jubileum de trekkende kracht geweest. Zonder haar was dit niet zo goed gelukt.” 

Boodschappenbingo – Gratis boodschappen

Het personeelsfeest is nog niet het einde van deze jubileumperiode. Voor de klanten hebben de neven Langerak namelijk een boodschappenbingo bedacht die 75 dagen lang duurt. In de met ballonnen versierde winkel vinden de klanten speciale aanbiedingen van 0,75 euro of een variatie hierop (bijvoorbeeld 2,75 euro). Daarnaast krijgen tot en met 30 juni de klanten bij elke vijf euro aan boodschappen een bingozegel. Alle ingeleverde bingokaarten dingen mee naar de prijzen, van boodschappenpakketten tot waardebonnen van lokale ondernemers. In totaal zijn er vier trekkingen. De winnaars van de laatste trekking worden uitgenodigd voor de LIVE bingo op 5 juli waar de hoofdprijs van één jaar lang gratis boodschappen wordt vergeven. ‘In deze dure tijd hebben we gekozen voor datgene dat iedereen goed kan gebruiken. We hopen veel klanten te mogen verblijden met een leuke boodschappenbingoprijs’ aldus Quint. Er wordt trouwens in Bodegraven én in Woerden iemand blij gemaakt met een jaar lang gratis boodschappen. Vanaf volgende week is ook de jubileum boodschappentas beschikbaar. Deze herbruikbare tassen kunnen wellicht mee tot het 100 jarig jubileum. ‘Qua leeftijd kan ik het zeker meemaken maar het klinkt nog wel heel ver weg hoor! Vooralsnog liggen er genoeg uitdagingen op ons pad en proberen we mee te gaan in technische en duurzame ontwikkelingen die deze tijd biedt. Dat is onderdeel van onze kracht, we moeten blijven innoveren en meebewegen. Ik ben er trots op dat we dat altijd hebben kunnen doen als ondernemersfamilie’ meent Quint. Of zijn zoons de vierde generatie Langerak ondernemers zullen worden is nog niet aan de orde. ‘Zij krijgen volledig zelf de keuze, net als dat ik dat heb gehad. Laat ze eerst maar lekker de wereld ontdekken en gaan vakken vullen bij de Hoogvliet of bij collega JUMBO ondernemer Ten Brink in onze woonplaats Alphen aan den Rijn, ik hoor het wel als ze de ambitie hebben om het familiebedrijf voort te zetten”.

Een groots feest voor medewerkers. Beeld: Jumbo Langerak

Advertentie

Categorieën