De Vegaboerderij biedt groente van dichtbij
De Vegaboerderij biedt groente van dichtbij

Hoe meer vega(n) eten stimuleren?

Algemeen Duurzaam

BODEGRAVEN - De nieuwe meet-up van mijnklimaatpartij gaat op 3 juni over vega(n) eten. Iedereen is welkom vanaf 10.30 uur in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven. Tijdens de meet-up wordt nagedacht hoe lokaal een meer plantaardig dieet gestimuleerd kan worden.

Vega eten wil zeggen dat er geen vlees en vis wordt gegeten, bij vegan helemaal geen dierlijke producten. Voor iedere kilo dierlijke eiwitten die wordt gegeten (in vlees en zuivel) wordt ongeveer zeven keer zo veel aan plantaardige eiwitten gegeten door koe of varken. Daarnaast levert het houden van dieren schade op voor de biodiversiteit (door de stikstof), aan het klimaat (door de uitstoot van CO2) en het grondwater (aantasting door nitraat, en verbruik - grotendeels voor export). Daarnaast wordt er voor veevoer veel soja gebruikt waarvoor tropisch regenwoud verdwijnt en dat veel transport vraagt. Kortom, vanuit het klimaat en natuur geredeneerd is vlees en zuivel eten heel schadelijk. 

Mede-organisator Getrud de Roos: “De grote vraag in de meet-up is welke stappen we lokaal kunnen zetten. Het is leuk om daar tijdens de meet-up samen ideeën voor te bedenken en het dan op gang te brengen.”