Beeld: Vivian Habets
Beeld: Vivian Habets

Reeuwijks zeilmeisje Puck Habets koerst af op EK zeilen 2024

Algemeen

REEUWIJK-BRUG - Slechts 12 jaar en leven als een topsporter, Puck Habets brengt bijna alle weekenden door op het water om te zeilen in haar geliefde optimist. Nationale wedstrijden zijn inmiddels verrijkt met races in het buitenland. Het eerste doel is in zicht: de 25e positie pakken op de ranglijst van Optimist Club Nederland (hierna: OCN). Puck werkt snoeihard om haar ambities waar te maken. Het grote plan van het Reeuwijkse talent is een kwalificatieplaats voor het EK zeilen in 2024. Een optreden voor de koning kan al van haar lijstje. 

door Marysol van ’t Hoog

In 2019 besloot Puck een kijkje te nemen bij de open dag van Roei- en Zeilvereniging Gouda, waarbij ze voor het eerst plaatsnam in een zeilbootje, wat voor kinderen tot maximaal 15 jaar altijd een ‘optimist’ betreft. Ze was meteen verkocht. De eerste twee jaar, waarin veel beginners afhaken, blijken lastig. Maar ze zet door. “In het begin is de boot meer de baas over jou dan jij over de boot. Veel kinderen vinden dat best eng. Ik haalde het diploma CWO 1, maar in het derde jaar leerde ik pas écht zeilen en begon ik met wedstrijdjes in de regio.” In het vierde jaar maakte het zeilstertje de stap naar deelname aan landelijke races. Vanaf dat moment kreeg haar watersportcarrière letterlijk de wind in de zeilen. Puck straalt: “Sinds de vorige zomervakantie zit ik officieel in Team Rotterdam 1.”

Watervlug

Bijzonder is de snelle groei die Puck heeft doorgemaakt. Zo stroomde ze al vlug door van Team Rotterdam 2 naar het eerste team. De coaches hadden haar snel in het vizier, waarna Puck werd gevraagd om met het eerste team te trainen. Kort daarop werden daar wedstrijden aan toegevoegd. Met haar eigen bootje maakt zij inmiddels heel wat vlieguren, alles om meer ervaring op te doen en haar techniek te verbeteren. “Ik wil gewoon heel veel trainen, goed naar de coaches luisteren, vaak aan wedstrijden meedoen en deze evalueren. De trainingen zorgen voor een goede voorbereiding op mijn wedstrijden.” Haar aandachtspunten heeft ze scherp: “Ik moet mijn start verbeteren en beter met draaiwind leren omgaan.”

Mee in de vaart

Zeilen heeft een grote rol in het leven van Puck en daarmee in het gezinsleven van de familie Habets. Ouders Vivian en Adriaan en broertje Laurens (8) zijn niet alleen trouwe supporters, maar ook haar steun en toeverlaat. Naast alle weekenden is Puck ook iedere vakantie op zeilkamp of gaat ze voor een wedstrijd te water in het buitenland. In het voorjaar stond Valencia op het programma en met kerst reisde zij en haar vader af naar Barcelona. Het blijkt echter geen snoepreisje. “Ik kom niet verder dan de haven hoor.” 

School steunt Puck in haar dromen. Indien nodig kan zij op vrijdag al vertrekken, zodat zij goede voorbereidingen kan treffen, waaronder het water verkennen voor de wedstrijd. “Daarnaast wil ik goed uitgerust aan de start verschijnen en moet mijn materiaal op orde zijn.” Deze zomervakantie wordt op het Gardameer in Italië gezeild. Het hele gezin gaat dan mee.

In het (b)ootje genomen

Wat maakt het zeilen nu zo leuk? “Op het water zijn vind ik fijn en vooral als er veel wind staat, zodat ik lekker kan werken. In de zeilsport moet je veel keuzes maken. Je staat er alleen voor en dus moet je er zelf over besluiten. En die besluiten zijn belangrijk om een goede wedstrijd te zeilen. Ga je bijvoorbeeld links of rechts van de startlijn liggen? Dat is bepalend voor het verloop van de race.”

Puck beschikt over een eigen optimist. Ze vertelt dat haar bootje geen naam heeft. De reden getuigt van strategie. “Wanneer je in de race iets doet wat niet mag, zoals afsnijden, dan is de kans groot dat de deelnemer of een getuige de naam van je boot heeft onthouden. Mijn zeilnummer, NED3468, aan het einde van de race noemen is toch lastiger.” De kleine glimlach op haar gezicht oogt wat ondeugend. Op de vraag of Puck wel eens de regels overboord gooit, schudt ze haar hoofd. “Nee, dat niet.”

Optimistisch over deelname EK zeilen in 2024

Momenteel rankt Puck 49ste van OCN. Ze vertelt trots dat haar coaches vol vertrouwen mikken op een plaats in de top 20. “Dat zou mooi zijn, maar ik ben ook tevreden wanneer ik dit jaar bij de eerste 25 eindig.” Eind september wordt de lijst bekendgemaakt.

Om je te plaatsen voor het EK moet je bij de eerste twaalf eindigen. De eerste vijf gaan naar het WK, de volgende zeven naar het EK. Uiteindelijk is dát het grote plan. Het draait in de basis om vier selectiewedstrijden, waarvan de eerste twee meetellen voor het EK (of WK) en de laatste twee ook voor de selectiestand. Puck maakt enorme spongen. Het stemt haar dan ook optimistisch als het gaat om deelname aan het EK 2024. “Maar dat zien we dan wel weer,” zegt een bescheiden Puck.

Voor de koninklijke familie varen

Team Rotterdam mocht met in totaal twintig zeilers in haar thuishaven een demonstratie geven voor de koning en zijn gezin. Een strenge selectie volgde. Puck, haar familie en het bootje werden gescreend. 

Op 27 april kleurde de haven middels vrolijke zeiltjes koninklijk oranje en Rotterdams groen-wit. Puck maakte ondanks haar winnaarsmentaliteit een minder fanatieke keuze, en gelijk heeft ze. Ze liet de race gaan en besloot dicht langs de koning te varen. “Een unieke kans. Dit gebeurt mij maar één keer, wedstrijden zijn er genoeg.” De nuchtere Reeuwijkse is veel op het water, maar staat met beide benen op de grond.

Puck heeft er vertrouwen in. Beeld: Vivian Habets