Alle vlaggen op een rij: stop fossiele subsidie. Beeld: Stefanie Peters
Alle vlaggen op een rij: stop fossiele subsidie. Beeld: Stefanie Peters

Mars Extinction Rebellion door Reeuwijk

Algemeen Duurzaam

Mars Extinction Rebellion door Reeuwijk

REEUWIJK-BRUG - Zaterdag 27 mei demonstreert de Actiegroep Extinction Rebellion (ER) voor de zevende keer op de A12. Met de demonstraties wil ER een einde maken aan alle fossiele subsidies. In de aanloop naar de demonstratie in Den Haag vindt een mars plaats van Arnhem naar Den Haag. In etappes wordt die gelopen. Vandaag vond de etappe Woerden-Waddinxveen plaats. De tocht voert ook door Reeuwijk. Een vijftigtal mensen deed hieraan mee. 

door Stefanie Peters

Aan de mars doen jong en oud mee. Het is een bont gezelschap. Jan uit Friesland is ook van de partij. Hij is van de landelijke organisatie en mede-organisator van de mars. “Er is een groeiende beweging die wil laten zien ‘jongens, er gebeurt niets’. En de eisen zijn zo simpel. We geven geld aan Shell, KLM en Schiphol, waarmee de ongelofelijk vervuilende industrie in stand wordt gehouden en we vragen alleen ‘stop daarmee’. En dat gebeurt niet, dus we blijven er aandacht voor vragen. Met deze mars, maar ook door voor de zevende keer de A12 te bezetten. We blijven het net zo lang doen tot de overheid iets moet doen. De tijd van ‘we bekijken het eens even, we gaan het eens onderzoeken wat is nog haalbaar of niet’, die tijd is voorbij. Het gaat nu echt helemaal fout. Er zijn al zoveel dingen kapot gegaan en steeds verder kapot aan het gaan. Bijvoorbeeld de boeren die uitgeknepen worden, terwijl dat de beste milieumensen zijn die er bestaan, ze gaan er dagelijks mee om. Voor mezelf hoef ik het niet meer te doen, maar ik heb ook kleinkinderen. Tegen de tijd dat het hier en in Friesland onder water loopt- dat is ook een badkuip, net zoals hier- lig ik de bloemetjes omhoog te drukken. Maar die kinderen zitten er mee. Nederlanders worden de eerste klimaatvluchtelingen van Europa.” 

Ook de 74-jarige Francisco uit Gouda steunt de actie van ER en loopt mee met de mars. Hij heeft zich zo’n twee maanden geleden bij ER Gouda aangesloten. Zaterdag gaat hij ook als supporter naar Den Haag. De reden waarom hij actief is, is omdat hij heel ongerust is dat die klimaatverandering enorm gaat doorzetten en er allemaal problemen ontstaan. Maar ook dat het allemaal zo traag gaat om die temperatuurstijging naar beneden te krijgen. Hij kreeg uiteindelijk steeds meer sympathie voor ER. “Ik heb niets tegen burgerlijke ongehoorzaamheid (zoals de blokkade van de A12). Soms is dat kennelijk nodig om iets duidelijk te maken. Het schuurt natuurlijk van alle kanten, maar omdat het schuurt wordt het steeds duidelijker voor iedereen. Althans dat hoop ik. We moeten echt iets doen. En stoppen met die fossiele subsidies is zo makkelijk. Dat moet gewoon snel gebeuren.” Francisco hoorde van deze mars en wilde een stukje meelopen, met nog een paar ER Gouda mensen. Dit is zijn eerste actie als ER-sympathisant. “Ik ben 74 jaar en kan wel achterover gaan leunen en denken het zal mijn tijd wel duren, maar ik wil gewoon dat er actie komt.” 

Dat onder de mensen de ontevredenheid groeit over het klimaat in Nederland is duidelijk. Bij de acties van ER doen steeds meer mensen mee. Wat Francisco tegen de borst stuit is dat de economische belangen op de een of andere manier steeds voorrang krijgen en bedrijven zoals Shell en KLM gespaard blijven. “Natuurlijk is geld belangrijk. We moeten wel leven en we hebben het goed hier in Nederland. Maar als je kijkt naar de rest van de wereld, die hebben straks nog veel meer last van de klimaatverandering. We moeten iets doen!”

De mars is bedoeld als aanloop voor de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag 27 mei. Corien loopt de hele mars vanuit Arnhem naar Den Haag. Zij heeft de mars ook mede-georganiseerd. Voor haar betekent de mars een manier om in contact te komen met elkaar. “Het blijkt voor heel veel mensen een manier om hun stem te laten horen voor het klimaat, zonder dat ze daarmee de grenzen van burgerlijke ongehoorzaamheid opzoeken. Deze mars is een volkomen legale manier. Lopen is ook nog eens een fossiel-vrij statement. Je laat wel een voetdruk na, maar niet ten koste van het klimaat.” 

Overigens was de keuze voor Reeuwijk niet gemaakt vanuit klimaatsoverwegingen, maar puur omdat de Reeuwijkse Marjon de actie wilde steunen met een gezonde lunch voor de lopers. En die lunch werd met smaak opgegeten. 

Meer informatie over Extinction Rebellion vindt u op https://extinctionrebellion.nl/.

De lopers komen aan bij de bank tegenover het oude gemeentehuis. Beeld: Stefanie Peters
Handtekeningenactie. Beeld: Stefanie Peters
Welkomstbord voor de lopers. Beeld: Stefanie Peters
Loopster met vlaggen en actiebord. Beeld: Stefanie Peters