Ruben Groot tijdens de opbouw van de SDWA dorpendag. Beeld: SDWA
Ruben Groot tijdens de opbouw van de SDWA dorpendag. Beeld: SDWA

Ruben Groot is vrijwilliger bij SDWA

Algemeen Kijk op Vrijwilliger Human Interest

DRIEBRUGGEN / WAARDER - Ik ben op een ongewone manier bij de SDWA (Stichting Driebruggen Waarder Actief) terechtgekomen.

Waarom heb je gekozen voor vrijwilligerswerk bij deze organisatie?

In mijn jonge jaren organiseerde onze vriendengroep regelmatig een illegaal feestje of gingen we naar een feest in Waarder of Driebruggen. Tijdens een tentfeest werd ik in een jolige bui een beetje baldadig en vernielde de strobalen die in de tent lagen. Ik werd op het matje geroepen en de volgende dag kon ik terugkomen om te helpen opruimen. Dat was mijn eerste kennismaking met de vrijwilligers van SDWA, haha! Ik kende al wat jongens bij SDWA en een van mijn maatjes vroeg of ik in het bestuur wilde. Dat is nu zo’n 8 jaar geleden. Dit vrijwilligerswerk ligt mij goed, ik hou wel van een feestje! SDWA organiseert activiteiten voor ieder wat wils, van toertochten tot concerten, voor junioren en senioren. Om met alle vrijwilligers iets voor elkaar te krijgen waarmee je veel mensen een leuke dag bezorgt, is ontzettend gaaf om te doen! 

Wat zijn jouw drijfveren? 

Mijn vrijwilligerswerk is mijn hobby. Mijn vrije tijd vul ik daarmee op en het is leuk om iets te doen waarmee ook andere mensen het naar hun zin hebben. 

De bestuursleden (Liesbeth, Romy, Diana, Paul, Ron, Jacob en Julia) hebben allemaal hun eigen taak. Dat werkt makkelijk, je weet wat je aan elkaar hebt. Ik hoef mij niet met de horeca te bemoeien, dat wordt allemaal geregeld. De penningmeester zorgt voor de contacten met de artiesten en ik zorg samen met Paul voor de op- en afbouw van een evenement. Dat is zo mooi om te doen. Van een leeg evenemententerrein aan de Groendijck in Driebruggen maken we een fantastische feestlocatie met tenten, kraampjes, elektra, noem het maar op. 

We hebben een lijstje met zo’n honderd vrijwilligers die het allemaal leuk vinden om te helpen. En wat het mooiste is... wat zij doen, hoef ik niet te doen! We werken met de vaders en inmiddels ook met de zonen. Gasten van 16, 17 jaar die het leuk vinden om in de praktijk dingen te leren en te organiseren. Dat we de jeugd enthousiast maken en dat zij zich open- stellen voor vrijwilligerswerk, daar ben ik trots op! 

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?

Het meeste werk heb ik tussen februari en september. Hoogtepunt is wel de SDWA Dorpendag op zaterdag 3 juni aanstaande in Driebruggen. Daar moet heel veel voor gedaan worden. Samen met Paul regel ik de mensen en de spullen voor de opbouw. We weten precies hoe en wat nodig is en ik zorg voor de handjes, want ik weet wat ieder-
een kan. Het liefst bel ik de mensen even op, persoonlijk contact werkt beter, want op een appje reageert niet iedereen. Ik spreek ook gerust mensen aan om als vrijwilliger te helpen. Daarvoor heb ik een goede tactiek; ik spreek de mensen aan die in een groepje staan, dan is er een lichte groepsdruk en durven ze vaak geen nee te zeggen.

Ik vraag ze om een paar uurtjes te helpen, dat is leuk en laagdrempelig. Als mensen de smaak te pakken krijgen, groeien ze er vanzelf in. Na september wordt het wat rustiger, dan hebben we af en toe een vergadering en verzinnen leuke activiteiten. Geef de mensen een statafel, bier en muziek en het wordt feest, maar altijd hetzelfde is niet leuk. Mijn ultieme droom is een tomatenfeest, dat lijkt me zo fantastisch. Elkaar bekogelen met tomaten, dat is weer eens wat anders!

De focus is nu op aanstaande zaterdag, Dorpendag. Als alles is opgebouwd, dan sta ik echt te genieten. Aan het einde van de Dorpendag moet alles weer afgebroken worden. Een hele klus. Dat doen we met elkaar en ik heb er veel schik in!

Op zoek naar ander vrijwilligerswerk? Op 3 juni is de SAM Vrijwilligerscentrale van 10.30 t/m 12.30u aanwezig met de vrijwilligersvacaturemuur op de dorpendag van SDWA. Kom langs voor informatie over vrijwilligerswerk en/of persoonlijk advies.