Foto:
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op vrijwilliger: Familie van Dijk

Het werk van vrijwilligers is onbetaalbaar. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk zet daarom in samenwerking met SAM Vrijwilligerscentrale iedere maand een vrijwilliger uit Bodegraven-Reeuwijk in het zonnetje. 

 Woonplaats Reeuwijk | Vrijwilliger bij Sluipwijkse Margriet

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?

Wij zijn Hanneke, Gerrie, Jolanda, Ron en Marco en zijn broers en zussen van elkaar. Wij helpen al tientallen jaren bij het opzetten van het jaarfeest van de Sluipwijkse Margriet, waarvan Gerrie zelfs 15 jaar in het bestuur heeft gezeten. De Sluipwijkse Margriet is een feestorganisatie, opgericht na de Tweede Wereldoorlog om iets gezelligs te organiseren voor de buurt. Dit jaar vieren we de 75e editie. 

Het feest begint op vrijdagavond met de fietspuzzeltocht. Op zaterdag is er voor de allerkleinste het vlaggetjes steken. Dat is een echte traditie. De jonge kinderen krijgen ieder vijf vlaggen en moeten naar de overkant van het veld rennen. Daar steken ze de vlaggen in een ouderwetse stoof. Dat werd al in de 19e eeuw gebruikt om bijvoorbeeld de voeten aan op te warmen. Wie als eerste terug is heeft gewonnen. Verder hebben we de zeskamp, met touwtrekken, racen met een kruiwagen en het kleiduivenschieten. Dit jaar zit dat in een nieuw jasje, en vindt het plaats met een lasergun. 

Het meeste werk zit hem in het organiseren van het feest, zoals prijzen inkopen, de vergunningaanvraag regelen en het programmaboekje maken en rondbrengen. Daarnaast bouwen we het terrein nog op, want er moet een podium komen, een spelletjestent, consumptietent en een patatwagen. Aansluitend is er gezellige muziek van diverse artiesten.

Wat zijn jullie drijfveren?

Het is de gezelligheid, de traditie die je met elkaar wilt voortzetten. Het is een eenvoudig feest, maar wel bijna een reünie, je ziet mensen terug van vroeger. Op een gegeven moment waaier je uit, maar iedereen komt toch weer terug voor het zomerfeest. Het staat elk jaar dik omcirkeld in de agenda. Gerrie is al 43 jaar vrijwilliger en Jolanda al 40 jaar, beide hebben ze bijna geen editie gemist. 

Wij zijn een gezin van elf kinderen waarvan er zes echt actief zijn voor de Sluipwijkse Margriet, en hun partners en kinderen zijn ook weer actief. Bij elkaar hebben we zo’n zestig vrijwilligers. De samenwerking tussen ons als broers en zussen is goed. Het is geven en nemen maar als het nodig is dan zijn we er voor elkaar. Of we staan met een zeskamp tegenover elkaar, dan willen we allemaal winnen!

Waarom deze organisatie

In de aanloop naar het feest wordt er door het bestuur regelmatig vergaderd. We zijn er iedere week wel mee bezig. De rest van het jaar hebben we het wat rustiger. Naast het zomerfeest is er één keer in de 5 jaar een jubileumfeest in De Brug, en een vrijwilligersavond na het zomerfeest om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. 

We zijn er allemaal mee opgegroeid. Het is zo gezellig. Onze kinderen pakken het vrijwilligerswerk ook op en dat is leuk om te zien. Onze ouders gingen met ons en wij gaan weer met onze kinderen naar de Margriet. We vieren het met elkaar en andere vrijwilligers willen altijd helpen, ook de jongeren. De Sluipwijkse Margriet is voor iedereen.

Meer berichten