Faisal krijgt uitleg. Beeld: Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk
Faisal krijgt uitleg. Beeld: Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk

Einde aan de vlucht

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - 20 juni is Internationale Dag van de Vluchteling. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is zeer actief met de opvang van vluchtelingen uit bijvoorbeeld Oekraïne. Ook vangt onze gemeente statushouders op die toegewezen zijn aan onze gemeente. Vele vrijwilligers in onze gemeente helpen mee aan opvang en integratie. Ook de afdeling van Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk werkt met een kleine club vrijwilligers aan de opvang en integratie van statushouders. Maar wat doen die vrijwilligers?

Een vluchteling komt ons land binnen en wordt opgevangen in Ter Apel. De IND (Immigratie- en Naturalisatie Dienst) bekijkt het verhaal van de vluchteling en bepaalt of de vluchteling een status kan krijgen. Statushouders worden over alle gemeenten verdeeld. 

En dan komt de dag dat de vluchteling in een gemeente aankomt. Bijvoorbeeld Faisal uit Irak: na een vlucht van 1,5 jaar en 18 maanden wachten op een beschikbare woning kwam hij op 14 juni aan in onze gemeente. Een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk haalde Faisal op van het station. Samen bezochten zij de toegewezen woning. Natuurlijk was dat een emotioneel moment voor Faisal. Eindelijk kwam er een einde aan zijn vlucht. Na inspectie van de woning en het tekenen van het huurcontract ging Faisal mee naar het kantoor van Vluchtelingenwerk om de hele papierwinkel te regelen. Faisal spreekt nog niet zo goed Nederlands, dus hielp vrijwilliger Iqbal met vertalen en uitleggen van alle stappen. Iqbal is ook statushouder en woont al langer in onze gemeente. Hij helpt vrijwillig met vertalen. 

De instroom van toegewezen statushouders in onze gemeente is afhankelijk van de beschikbare woningen. Eén op de tien vrijkomende sociale huurwoningen wordt beschikbaar gesteld aan statushouders.

Wat moet geregeld worden? 

Natuurlijk een energiecontract, waterlevering en een ziektekosten verzekering. Ook een aansprakelijkheid- en inboedelverzekering worden afgesloten. Daarnaast wordt de participatie-uitkering aangevraagd en de inschrijving in de gemeente geregeld. 

De statushouder krijgt een lening om zijn huis in te richten. Hij moet dit, met hulp van een begeleider van Vluchtelingenwerk, zelf regelen. Er wordt vaak gedacht dat de woning volledig is ingericht, maar dat is dus absoluut niet waar. Verven, laminaat leggen, gordijnen en lampen ophangen doet de statushouder zelf. Meubels komen uit de kringloop, via marktplaats en vaak ook via giften. De statushouder heeft twee weken de tijd om alles te regelen en moet daarna het AZC verlaten.

Integreren

De statushouder moet integreren. De taalschool wordt geregeld. Al snel wordt samen met Vluchtelingenwerk en Ferm Werk (verantwoordelijk voor de uitvoering van de participatiewet in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) gekeken naar opleiding en werk. Dat is belangrijk omdat een bijdrage aan de maatschappij in de vorm van werk of vrijwilligerswerk leidt tot een goede integratie.

Als er een gezin komt, dan wordt ook de scholing voor de kinderen geregeld. De eerste 1,5 jaar gaan de kinderen naar een speciale opleiding die ervoor zorgt dat zij snel Nederlands leren. De begeleider van Vluchtelingenwerk regelt ook de zwemles voor de kinderen - niet onbelangrijk in onze waterrijke gemeente. Ook sport is een uitstekende manier om te integreren. De begeleider van Vluchtelingenwerk meldt de kinderen aan bij een sportclub naar keuze.

Faisal heeft ook een gezin. Zijn vrouw en twee jonge dochters komen op een later moment naar Nederland. Tot die tijd heeft Faisal het erg druk om de nieuwe omgeving, de taalschool en onze mooie gemeente te ontdekken.

Vrijwilligers nodig

Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk is altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Maatschappelijk begeleiders, maar ook vrijwilligers die willen helpen met bijvoorbeeld vervoer, technische klusjes of advies of juridisch advies: er is veel werk bij Vluchtelingenwerk.

Heeft u interesse in ons werk? Heeft u behoefte aan meer informatie? Stuur een mail naar odeklijne@vluchtelingenwerk.nl. Oscar de Klijne (teamleider Vluchtelingenwerk) hoopt u snel te spreken.

‘Er wordt vaak gedacht dat de woning volledig is ingericht, maar dat is dus absoluut niet waar’

Faisal in zijn woning. Beeld: Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk
Faisal in zijn woning. Beeld: Vluchtelingenwerk Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën