De initiatiefnemers van de kaasbol v.l.n.r.: Stefan en Guido van Daalen en Irma de Graaf.
De initiatiefnemers van de kaasbol v.l.n.r.: Stefan en Guido van Daalen en Irma de Graaf. Foto: Hart voor de Zaak

Boerenkaasbol ontstaan uit Bodegraafs ambacht

Algemeen

BODEGRAVEN - Brood&Ko en Kaasboerderij De Graaf presenteren de eerste Boerenkaasbol op de Najaarsmarkt in Bodegraven. Bij de fotosessie en de presentatie op de boerderij mochten de kleinkinderen al een plakje proeven van de kaasbol, gewoon uit het vuistje. “Lekker broodje,” is de reactie van de kleinkinderen van Irma de Graaf van Kaasboerderij de Graaf.

door Cil Vrij

De Boerenkaasbol is ontstaan uit een initiatief van bakkerij BROOD&KO in samenwerking met Kaasboerderij De Graaf. Aan het woord is Stefan van Daalen, samen met broer Guido de vierde generatie van het familiebedrijf van Van Daalen: BROOD&KO. “Toen wij op het idee kwamen om een boerenkaasbol te maken, hebben wij bewust voor de samenwerking gekozen met een boerderij in Bodegraven waar kaas wordt gemaakt van de melk van eigen koeien,” aldus Stefan.

Irma de Graaf van de kaasboerderij vertelt dat zij drie soorten kaas van verschillende leeftijden heeft aangeleverd om testbroden te bakken. ”De meeste kaas die wij verkopen is drie maanden oud. Voor verwerking door het brooddeeg is een pittiger soort smakelijker, dus heeft het bakkersteam van Van Daalen gekozen voor een kaas van circa vijf maanden oud.” “De overige ingrediënten blijven het geheim van de bakker,” vult Stefan lachend aan.

Eet smakelijk

De Boerenkaasbol weegt circa 400 gram en heeft een doorsnee van circa 18 cm. Van de bol kunnen plakken gesneden worden. Zo’n plak kan gegeten worden als tussendoortje, bij een borrelplank of een kop soep. “Likje boter erop kan, maar is niet nodig,” merkt Stefan op, en zo komt het gesprek op boerenboter. Irma vertelt dat zij op de boerderij geen boter maken. “Bij het maken van de kaas wordt bij ons de melk niet afgeroomd, dus er is geen restproduct waar normaal de boter van wordt gemaakt.” Bij het maken van bijvoorbeeld Leidse kaas is dit wel het geval.

Door de generaties heen

Niet alleen bij bakker BROOD&KO is de vierde generatie actief, ook bij kaasboerderij De Graaf is dit het geval. Dit sluit mooi aan bij het thema van de Najaarsmarkt 2023: boerenkaas door de generaties heen. De eerste Boerenkaasbol zal daarom vrijdagmiddag op de Najaarsmarkt aangeboden worden aan de Kaaskoningin. In 2014 was Irma zelf nog de Kaaskoningin van Bodegraven en haar dochter Elsbeth was het jaar ervoor hofdame.

Na de lancering is de boerenkaasbol te koop in de winkels van BROOD&KO. Op de kaasboerderij wordt het brood onder andere aangeboden bij de lunches tijdens de rondleidingen. Irma en Stefan sluiten namens de families af dat zij blij zijn met dit initiatief. “Wij zijn blij dat wij elkaar kunnen versterken door gebruik te maken van onze ambachten,met ook nog eens een smakelijk eindproduct!”

De initiatiefnemers van de kaasbol v.l.n.r.: Irma de Graaf en Stefan en Guido van Daalen.