Dat zijn een boel buren bijelkaar!
Dat zijn een boel buren bijelkaar! Foto: Bart van den Bosch

Burendag: ‘Je weet nu tenminste naar wie je zwaait!’

Algemeen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 23 september vond de landelijke Burendag plaats. Ook in onze gemeente konden buren elkaar ontmoeten bij verschillende activiteiten. In Reeuwijk-Brug kwamen bijvoorbeeld de buren van de Mossenbuurt bijeen en ook dienstencentrum De Spil had een burendag georganiseerd.  Maar ook in Driebruggen vonden activiteiten plaats. Nu kun je tenminste zwaaien naar buren die je kent! 

door Stefanie Peters

Karima Hoogendoorn en Lina Wu zijn twee buurvrouwen en de drijvende krachten achter de Burendag Mossenbuurt 2023. Vroeger werd ook Burendag georganiseerd, maar door verhuizingen en minder animo verwaterde het initiatief. Lina vond het tijd voor een herstart. “Ik woon hier nu iets van 4,5 jaar. Er zijn een aantal buren die ik ken en hallo zeg, maar de buurt is veel groter. Aan de overkant (Veenmos) kwamen ook telkens nieuwe mensen wonen. Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om kennis te maken en wat meer leven in de buurt te blazen in plaats van dat iedereen alleen aan het werk is en thuis zit.” 

Het hernieuwde initiatief leverde best een grote opkomst op van zowel volwassenen als kinderen. De volwassenen stonden lekker te kletsen onder de tent, want helaas regende het wel. Voor de kinderen was een luchtkussen opgezet. Met de regen werd dat een soort van waterhelling waar de kinderen vanaf gleden.

De grote opkomst heeft de dames positief verrast, zeker omdat ze er eigenlijk niet heel veel reuring aan hadden gegeven, behalve een uitnodiging in de buurtwhatsapp en flyers in de brievenbus bij de bewoners die aan het grasveldje (waar de Burendag plaatsvond) wonen. Karima: “Volgend jaar gaan we er meer publiciteit aan geven en eerder met de organisatie beginnen.” Lina vult aan: “Nu hebben we het plan met zijn tweeën uitgewerkt. En omdat we niet zo goed wisten of het goed weer zou worden en of de mensen het wel leuk zouden vinden, hebben we niet alle toeters en bellen uit de kast gehaald. De volgende keer willen we een groep vormen, zodat we er iets groters van kunnen maken.” De reacties van de buurtbewoners op deze eerste burendag waren in ieder geval heel enthousiast, want nu kun je ten minste zwaaien naar buren die je kent!

Drukbezochte Burenlunch in De Spil

Ook in dienstencentrum De Spil vond burendag plaats. Ruim zeventig buren waren naar De Spil gekomen. Zij genoten van een uitgebreide gratis lunch met vrolijke livemuziek van Hiddo van Os. De lunch is mede mogelijk gemaakt door kringloopwinkel De Kring, het Oranje Fonds, Rotary Reeuwijk en De Vrienden Van De Reehorst. Na de lunch kregen alle aanwezigen een pak cakemix mee met de boodschap ‘Wie nodigt u uit voor een kopje koffie?’ Op deze manier wil De Spil op ludieke wijze eraan bijdragen dat buren naar elkaar omkijken. Ook De Spil wil graag contact met haar buren blijven houden. Alle buren zijn dan ook van harte uitgenodigd om een kopje koffie in De Spil te komen drinken op vrijdag 20 oktober om 15.00 uur. Met een lekkere plak cake natuurlijk.

Burendag Laageind

Wat een ontzettend gezellige burendag is het geworden op het Laageind in Driebruggen. Hoewel er soms een klein regendruppeltje naar beneden kwam, werd het een stralende middag met een springkussen, oudhollandse spelletjes en een suikerspinmachine voor de kinderen en een quiz en een goedgevulde tafel met allerlei lekkers voor iedereen. In totaal waren 110 buurtjes aanwezig in de leeftijd van 0 tot 95 jaar! Door de gastvrijheid van de familie Oskam is het een onvergetelijke middag geworden waaraan iedereen met veel plezier terug kan denken. Mede door de bijdrage van het Oranjefonds en de LTO, maar zeker ook door alle enthousiaste buren, is het een burendag geworden zoals deze is bedoeld.

Buurt barbecue Bruchemwerf

Aan de Bruchemwerf in Reeuwijk-Brug was het ook feest, daar werd weer een ontzettende gezellige buurt barbecue georganiseerd! Dit buurtfeest wordt inmiddels alweer heel wat jaartjes georganiseerd in wat de organisatie de gezelligste buurt van Reeuwijk vindt. De avond werd afgesloten met een kampvuurtje, de oudere kinderen waren druk met marshmallows: dat was smullen!! Fijn om je buren op deze manier ook beter te leren kennen. Het was een gezellige en sfeervolle burendag!

Met dank ook aan de ingezonden berichten De Spil, Bruchemwerf en Laageind!

Ontstaan burendag
Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd. Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Een speciale dag met leuke activiteiten maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Burendag 2023 Mossenbuurt Reeuwijk-Brug.
Gezelligheid voor jong en oud tijdens burendag Laageind.
Gezelligheid voor jong en oud tijdens burendag Laageind.
Burendag 2023 Mossenbuurt Reeuwijk-Brug.
Een drukbezochte burendag in De Spil.
Gezellige buurtbarbecue aan de Bruchemwerf.

Advertentie

Categorieën