Afbeelding

Goed nieuws voor gezondheidszorg

Algemeen Anders bekeken

Voor de komende 10 jaar is de kwaliteit van de volksgezondheid in Bodegraven gewaarborgd. Er zijn voldoende huisartsen, er is capaciteit beschikbaar om nieuwkomers onder te brengen in een praktijk. Volgens dokter Martijn Daniels, de voorzitter van de zeven samenwerkende huisartsenpraktijken in Bodegraven (inclusief Zwammerdam) zijn de twee nieuwe praktijken die per 1 januari van start gaan inmiddels bemenst. En daarmee is het gat dat deze zomer ontstond door het onverwachte vertrek van dokter Jan van Dobben ruimschoots opgevuld. 

Het kan nauwelijks iemand zijn ontgaan dat het best spannend was. Van Dobben vertrok zonder opvolging. Hij werkte als enige arts al niet samen met zijn collega’s, voer sowieso strikt een eigen, solitaire koers. De andere praktijken namen al geruime tijd geen patiënten meer aan, boden alleen spoedhulp. Zowel Het Medisch Centrum in Reeuwijk, de Huisartsenpraktijk Driebruggen als de Huisartsenpraktijk Nieuwerbrug weigerden patiënten uit Bodegraven. Even leek het erop dat twee jonge vrouwelijke huisartsen een nieuwe praktijk zouden openen, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Er is landelijk gezien sowieso een tekort aan huisartsen, dus eenvoudige oplossingen zijn er niet. Het is goed gekomen omdat Daniels en C.F. Spaargaren in het Medisch Centrum en J. van den Nieuwenwijk aan de Noordstraat ieder besloten een extra praktijk te faciliteren. Ze leidden artsen op en vonden in hun netwerk geschikte kandidaten. Die vestigen zich als zelfstandigen op genoemde locaties, waar ze gebruik maken van de bestaande infrastructuur. Zo kunnen ze langzaam groeien en uitbreiden. 

Zowel aan de Noordstraat als bij het Medisch Centrum moet wat ruimte worden bijgebouwd, maar namens de gemeente heeft wethouder Dirk-Jan Knol alle medewerking toegezegd. Nieuwe patiënten kunnen zich melden, het bestand van Van Dobben is gelijkelijk verdeeld. Een modale huisartsenpraktijk telt ongeveer 2100 patiënten. In onze gemeente, met pakweg 36.500 inwoners, is volgens een simpele rekensom behoefte aan ongeveer 17 huisartsen. Met de twee nieuwe praktijken erbij is die behoefte gedekt. Wel zo prettig voor iedereen.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën