Directeur Peter Domburg.
Directeur Peter Domburg. Foto: Henri Stolwijk

Domburg in 50 jaar uitgegroeid tot gerenommeerd bouwbedrijf

Interview

BODEGRAVEN - Je zou het met enige fantasie toeval kunnen noemen dat Domburg Bodegraven een bouwbedrijf is. Want de vier broers die de onderneming in 1974 oprichtten hebben even overwogen gezamenlijk een pannenkoekenrestaurant te beginnen. “Het was vooral hun droom samen een bedrijf op te richten,” zegt Peter Domburg, de huidige directeur-eigenaar.

door Henri Stolwijk 

Nu, 50 jaar later, is dat niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis. Want het initiatief van Peter, Bert, John en Nico Domburg is uitgegroeid tot een gerenommeerd interieur- en bouwbedrijf dat tot ver over de grenzen prachtige projecten realiseert. Overigens is een van de vier oprichters, op 76-jarige leeftijd nog steeds als boekhouder aan het bedrijf verbonden.

Medefirmant

De vier broers die destijds samen zijn begonnen hebben het bedrijf in 2008 in handen gegeven van Peter, zoon van Peter. Hij was al sinds 2001 medefirmant, met zijn vader en twee ooms. “Ik hoefde destijds niet per se bij het bedrijf. Maar toen in 1997 een neef instapte, wilde mijn vader dat ik ook kwam werken, in loondienst. Toen dat aan de orde kwam heb ik mijn neef gevraagd wat hij wilde. Als hij de zaak wilde overnemen zou ik weggaan. Hij besloot te vertrekken.”

Familiebedrijf is in dit geval een meer dan treffende omschrijving. In dienst bij Domburg zijn een zwager, twee zussen, een nichtje, een oom, drie neven en zijn echtgenote. Bij de vier eigenaren kwam destijds trouwens ook nog een vijfde broer in dienst. En zijn eigen kinderen snuffelen inmiddels al in het bedrijf en leveren waar mogelijk hand- en spandiensten.

Sterke familiebanden

“Ja, de familiebanden zijn sterk,” stelt de 47 jarige Peter lachend. Op een totaal personeelsbestand van 28 drukken die een groot stempel. Wat zich in de praktijk vooral vertaalt in een zeer familiaire sfeer waarin ook de andere medewerkers zich uitstekend thuis voelen. Dat leidt tot een gering verloop, een plezierig gegeven in een tijd dat personeel schaars is en vakmensen zeer gewild zijn.

Al is Domburg qua betrokkenheid een typisch lokale onderneming, qua werkzaamheden en omzet is het een nationaal opererend bedrijf dat ook regelmatig over de landsgrenzen heen gaat (zie kader). Waar in 1974 aanvankelijk elke klus werd aangepakt werd de aandacht meer en meer gericht op het realiseren van interieurs. Drijvende kracht (vader) Peter was dan ook opgeleid bij interieurbouwer De Geus. Hij werd als vanzelfsprekend verantwoordelijk voor planning en calculaties.

Lakens uitdelen

Dat kwam uiteindelijk iedereen ten goede. Peter: “Een bedrijf kan alleen groeien als de anderen accepteren dat een de lakens uitdeelt.” Door de jaren heen groeide en bloeide het bedrijf, met diverse verhuizingen tot gevolg. In 2008 werd een huurpand betrokken aan de Binnenweg op bedrijventerrein Dronenhoek, waarna fors is geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Van meet af aan waarschuwde de gemeente dat het bedrijf zou moeten vertrekken om plaats te maken voor woningen, maar tot de dag van vandaag blijft dat bij onuitgevoerde plannen.

Nieuwe locatie

Drie jaar geleden volgde desondanks een verhuizing naar een nieuwe locatie, op bedrijventerrein Broekvelden. In een aan de eigen wensen aangepast pand van 2.200 vierkante meter wordt opnieuw fors geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Zo wordt thans een nieuwe freesmachine geïnstalleerd die het handwerk van twee man overneemt. Dankzij dit soort investeringen moet Domburg kunnen groeien in omzet en werk zonder uit te breiden in personeel.

Want 50 jaar is weliswaar een mooie mijlpaal, naar voren kijken is nodig om daar de volgende 50 aan toe te voegen. Vooralsnog staat 2024 echter in het teken van het jubileum, met speciale activiteiten voor medewerkers en hun familie en een groot evenement voor klanten in december. Want het 50-jarig bestaan moet gevierd worden.

Advertentie

Categorieën