Afbeelding

Water

Algemeen Politici aan het woord

Ik heb zelden het water zo hoog zien staan in onze gemeente. In de Oude Rijn, in de Reeuwijkse Plassen en in de sloten. Maar het regent de laatste maanden natuurlijk ook heel veel. Op het nieuws hoorden we ook dat 2023 het natste jaar ooit was. Onze gemeente herbergt veel water en waterbeheer is dan ook heel belangrijk. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk speelt hierin een belangrijke rol. Van het reguleren van het grond- en oppervlaktewater tot het aanpakken van de bodemdaling.

Onze bodem bestaat voor een groot deel uit veen. En veen heeft de eigenschap in te klinken. Zeker als je het water eraan onttrekt. Intensieve landbouw en veeteelt draagt daar aan bij. Maar uiteindelijk hebben boeren ook last van bodemdaling. Want hoe dan ook komt het water steeds hoger te staan. Daar is niets aan te doen.

Burgers hebben er ook last van. Je hoeft niet eens goed om je heen te kijken om te zien dat de straten in onze dorpen steeds verder zakken en steeds meer mensen tuinen moeten ophogen en trapjes moeten maken om hun huis binnen te komen. En het aantal mensen waarvan het huis verzakt, neemt steeds meer toe. Je hele tuin vol leggen met tegels helpt dan ook niet mee.

GroenLinks wil dat het gemeentebestuur meer investeert in watermanagement en bodemdaling. We vragen ook om nationale steun voor innovatieve technologieën en onderzoek om ons veenweidegebied te beschermen. Boeren moeten geholpen worden bij het verduurzamen van hun bedrijf en burgers moeten ondersteund worden als hun huis verzakt.

Kortom, er moet een waterplan komen, waarin burgers, boeren, bedrijven en de overheid hun rol kunnen vervullen.

Advertentie

Categorieën