Barbara Reuver (links).
Barbara Reuver (links). Foto: Cil Vrij

Voor iedereen een boek

Interview

BODEGRAVEN- REEUWIJK - ‘Neem een boek! Nieuw is elk boek dat ge nog niet gelezen hebt’ Dit was het thema van de eerste ‘Dag van het boek’ in 1930 en het is een mooi bruggetje naar een gesprekje met Barbera de Reuver, medewerkster informatie en advies bij de Bibliotheek De Groene Venen. De eerste ‘Dag van het boek’ was een initiatief van uitgevers en boekverkopers om de verkoop te bevorderen. “Maar ‘boeken die je nog niet gelezen hebt’, vind je natuurlijk ook heel makkelijk in de Bibliotheek. Tenslotte is het ons gezamenlijke doel om mensen te inspireren om te lezen”, vult Barbera aan. Als voorbeeld noemt zij een mevrouw die een aantal boeken bij de ‘bieb’ kwam lenen om te kunnen kiezen welke van deze boeken zij wilde gaan kopen.

door Cil Vrij

In 1932 werd de Dag van het boek veranderd in de Week van het boek, met elk jaar een nieuw thema. Het jubileumboekje van de eerste editie werd een bundeling van verhalen van Nederlandse schrijvers: ‘Het geschenk’.  Dit jaar is het thema van de Boekenweek ’Bij ons in de familie’. Het boeken week-geschenk ‘Gezinsverpakking’ is geschreven door de familie Chabot: Bart, Yolanda, Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm Chabot. Bibliotheek De Groene Venen heeft in samenwerking met theater Swanla in Zevenhuizen Splinter Chabot uitgenodigd voor een lezing op 21 april, om meer te vertellen over het schrijven met en over zijn familie en om te praten over de boeken die hij zelf geschreven heeft. 

Waarom een boek

“Lezen is leuk” antwoordt Barbera op de vraag waarom je een boek zou moeten lezen, “je kunt lezen om je wereld te vergroten en om kennis te vergaren, maar ook gewoon voor de ontspanning. Als je leest ben je niet alleen: je bent altijd omringd door de personen uit je boek”. Dit begint al met de Boekstart voor de baby’s en peuterboeken. De peuters kiezen zelf vaak voor boeken over figuurtjes die zij van TV herkennen zoals Woezel en Pip en Nijntje. “Bij de jeugd wordt de keuze bij de één bepaald door de omslag van het boek en door onderwerpen zoals voetbal of paarden, terwijl een ander elk boek van een serie wil lezen”, aldus Barbera. Zij werkt inmiddels zeventien jaar in de bibliotheek waarvan zeven jaar in De Groene Venen. Door de jaren heen is er veel veranderd in de bibliotheek. Het aanbod bestaat niet meer alleen uit boeken. Het wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Er worden bijvoorbeeld ook lezingen georganiseerd, taallessen gegeven en er zijn digitale projecten om de (digi)taalvaardigheid te stimuleren en laaggeletterdheid tegen te gaan.

E-reader

“De e-reader heeft de mogelijkheden om te lezen vergroot. Je kunt wereldwijd boeken zoeken, het is handig en praktisch. Toch gaat er voor velen niets boven een echt boek met bladzijden; we blijven ze altijd naast elkaar gebruiken”, verwacht Barbera. “De bieb speelt hierop in. Je kunt met je gewone bibliotheekpas via de ‘online bibliotheek’ ook boeken voor je e-reader lenen. De bibliotheekpas is voor iedereen tot en met 17 jaar gratis. Vanaf 18 jaar zijn er verschillende abonnementen mogelijk.   

Reisinspiratie

Barbera deelt tot slot haar ervaring: “Je reist in boeken de wereld door en zo kun je ook inspiratie op- doen voor vakantiebestemmingen. “Door het boek Antonia’s dierentuin, verfilmd als ‘The Zoo keepers wife’, was ik erg nieuwsgierig geworden naar de locatie waar dit waargebeurde verhaal zich afspeelde. Afwijkend van onze traditionele vakantiebestemmingen hebben wij een jaar voor Warschau gekozen. Het was heel indrukwekkend om te zien welke route de kinderen, die door Antonia en haar man zijn gered, hebben gevolgd. Deze reis krijgt zeker een vervolg”.         

Boekenweek in de boekhandel

BODEGRAVEN - Ook aan Michiel Karssen van The Read Shop Bodegraven hebben wij de vraag voorgelegd waarom wij moeten lezen. “Je raakt erdoor geïnspireerd” antwoordt hij en verwijst naar de toelichting van dichter en schrijver Bart Chabot. “Een boek is de sleutel naar een andere wereld. Als je die andere wereld betreedt, krijg je meer begrip voor andere mensen.  Boeken brengen dus mensen dichter bij elkaar” is de conclusie van Bart Chabot.

Top Tien

De top tien van meest uitgeleende boeken voor volwassenen, in de bibliotheek, bestaat uit boeken uit de categorie ‘Liefde en Leven’, met een dubbele vermelding voor Lucinda Riley bekend van haar serie over de zeven zussen. Michiel vertelt dat de top tien van de boekhandel een ander beeld geeft. Maar eigenlijk kun je beiden niet met elkaar vergelijken: in de lijst van de boekhandel zijn ook jeugdboeken opgenomen en dat was bij het Bibliotheek overzicht niet mogelijk. “Bij de boekwinkels onderling zien wij regionaal ook verschillen. Daarnaast heeft het te maken met de tijd van het jaar. Rond de feestdagen stond het boek over Peter R. de Vries (Ik beloof dat ik honderd word) bovenaan de lijst. Het boek is veel cadeau gegeven. Nu is het boek gezakt naar een 23ste plaats.

Boekenweek 2024

“We hebben er zin in” zegt Michiel. “De boekenweek doorbreekt de stille tijd na de decembermaand. Het thema ‘Bij ons in de familie’ spreekt aan, we hebben leuke promotieartikelen en er is een bijzonder boekenweek geschenk geschreven door de familie Chabot.

Tien meest uitgeleende boeken in bibliotheek De Groene Venen

1. Lucinda Riley - Het geheim van de kostschool
2. Katie Fforde - Een chateau in de Provence
3. Diney Costeloe - Een goede dochter
4. Lucinda Riley - Atlas: het verhaal van Pa Salt
5. Soraya Lane - De Italiaanse dochter
6. Hendrik Groen - Groeten uit Benidorm
7. Robert Bryndza - Duivelsbocht
8. Suzanne Vermeer - Strandfeest
9. Loes den Hollander - Geloof mij nooit
10. Nicolas Sparks - De wens

De top tien van de Boekhandel

1. Rebecca Yarros - IJzeren vlam
2. Michael Pilarczyk - Design Your Own Life
3. Anya Niewerra - De Camino
4. Jan Brokken - De ontdekking van Holland
5. Ray Klaassens - Groeipijn
6. Murat Isik - In de mist van Golden Gate park
7. Rutger Vink en Thomas van Grinsven - Het moppenboek van Rutger, Thomas en Paco
8. Thomas Erikson - Omringd door idioten
9. Eva Jinek - Droom groot no 2
10. Hanneke de Zoete - De stoute broertjes moppenboek

Teun Vennik leest ook graag een boek en gaat met zijn moeder Annelies naar de bibliotheek.

Advertentie

Categorieën