Afbeelding

Verkeer: chaos en irritatie

Column Anders bekeken

Onze gemeente telt bijna 16.000 personenauto's, ongeveer 2.900 bedrijfsvoertuigen en iets meer dan 1.500 motorfietsen. Daarvoor zijn veel parkeerplaatsen nodig. Aangezien er steeds meer inwoners en voertuigen komen, wordt het steeds drukker in de straten met geparkeerde auto's. Planologen zorgen in overleg met verkeersspecialisten dat in nieuwbouwwijken voldoende parkeerruimte slim wordt aangelegd. Of het werkt...?

Neem de wijk Weideveld in Bodegraven, daar groeit de chaos op parkeergebied al terwijl de bouw nog in volle gang is. In oudere wijken is dat sowieso erger, kijk maar eens uit je eigen raam. Aangezien vrijwel iedereen anderen liever niet ziet parkeren voor de eigen deur, maar daar zelf wel wil staan, is het niet gauw goed. Parkeergedrag geldt inmiddels als een van de belangrijkste oorzaken van burenruzies. Ach, we willen allemaal een auto en een parkeerplaats.

Die automobilisten moeten ook naar hun werk en dus de wijk en het dorp uit. En dan zie je toch rare dingen gebeuren. Neem de Raadhuisweg/Zoutmansweg in Reeuwijk: sinds de aanleg van de Rondweg (2016) wordt daar gesteggeld over de inrichting. Het is op zijn Hollands gezegd een zootje: rare plastic obstakels en slordig geparkeerde auto's opdat automobilisten elkaar niet kunnen passeren, terwijl dit toch ook een belangrijke ontsluitingsweg is. Dus zie je dagelijks automobilisten 'Zandvoortje spelen' om vooral niet te hoeven wachten op aanstormende tegenliggers. Chaos en irritatie! Ook onbegrijpelijk is de inrichting van de Korte Waarder in Nieuwerbrug, een belangrijke verbinding richting de A12. Die is zo versmald dat auto's elkaar niet kunnen passeren; daarvoor zijn haventjes gecreëerd. Helaas is het overzicht volledig verdwenen. Onvermijdelijk gevolg: ook hier staan regelmatig automobilisten met boze koppen tegenover elkaar omdat 'de ander' had moeten wachten. Zeker, het is lastig. Maar zowel in Nieuwerbrug als in Reeuwijk-Brug kan het vast beter. Daarvoor hoef je niet naar de Verkeersschool te zijn geweest.

!